Хладно, облачно, киша, снег, магла, углавном су временске прилике претходних дана у Србији, а према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) у уторак 12. децембра биће умерено облачно и топлије и очекује се да дневна максимална температуре скочи и до 15 степени Целзијуса.

- Само се ујутро још на југозападу и југу понегде очекује слаба киша која се у брдско-планинским пределима локално може ледити при тлу, а на високим планинама провејавање снега. Ветар слаб и умерен, јужних праваца. Најнижа температура од 0 до 6 степени, а највиша од 10 до 15 степени. У среду ће бити умерено до потпуно облачно, на северу местимично са кишом која ће се увече проширити и на централне пределе. Најнижа температура од 2 до 8, а највиша од 10 до 15 степени - најавио је РХМЗ.

Дан пре скока температуре ваздуха за око пет степени се, према биометеоролошкој прогнози, очекује даље побољшање биометеоролошких прилика за већину хроничних болесника. Опрез се и даље саветује асматичарима. Од метеоропатских реакција могућа је безразложна нервоза. У саобраћају је неопходан повећани опрез.

- Очекивана биометеоролошка ситуација у уторак 12. децембра може изазвати уобичајене тегобе код већине хронично оболелих. Опрез се саветује срчаним и психичким болесницима. Главобоља и раздражљивост су могуће метеоропатске реакције – поручују биометеоролози РХМЗ.

Стручњаци поручују да се треба припремити на промене времена и уз временску, треба пратити и биометеоролошку прогнозу.

Последице промене времена

Из РХМЗ су раније објаснили за “Блиц” да научна истраживања потврђују да време снажно утиче на организам у целини.

- Када се време мења, уморни смо, а не можемо да спавамо, кад пада киша, боли нас глава, а кад дува ветар, раздражљиви смо и нервозни. Последице времена посебно осећају особе које болују од неких хроничних болести срца и крвотока, дисајних органа, астме, реуме и артритиса. Симптоми се тих болести услед утицаја времена, а посебно наглих промена и екстремних климатских догађаја, нагло погоршавају. Поред хроничних болесника и код здравих особа које су осетљиве на промену времена – метеоропата, могућа је појава метеоропатских реакција.

Рецимо, главобоља се јавља због нагле промене температуре и њене изражене дневне промене, као што је случај сада, са разликом од око 10 до 15 степени, када се бележи пролазак фронта и значајна разлика ваздушног притиска, и ако је појачан хладни ветар.

Поједине особе су раздражљиве и имају промене расположења услед проласка фронталног система, појачаног јужног и југоисточног ветра, док на особе које осећају болове у мишићима утиче изражени пред пролазак фронталних система, нарочито хладног фронта, при повећаној влази у ваздуху.

Малаксалост се јавља због утицаја времена при топлом и влажном времену и пред промену времена, при ниском ваздушном притиску.

Ране реакције и појачане тегобе

Како су стручњаци објаснили за “Блиц” организам осећа промену времена и пре него што се наоблачи или засија сунце. Реакције се јављају од четири до 48 сати пре промене времена.

Промена времена може утицати значајно и на расположење, смањење енергије и радних способности, поспаност, несаницу и друго.

Хронични болесници при одређеним временским условима имају појачане тегобе, нарочито при наглој промени времена. Овакви временски услови су опасни за срчане болеснике и особе са варирајућим крвним притиском, цереброваскуларне болеснике, они су осетљиви на нагли прелаз из топлог у хладно време, особе које имају осетљив нервни систем, осећају погоршање здравља због чешћих пролазака атмосферских фронтова и појачаног јужног и југоисточног ветра, астматичари осећају тегобе услед повећане влаге у ваздуху – појава магле, падавина.

Како се ради припрема?

У Центру за промоцију здравља при Заводу за јавно здравље у Суботици кажу за “Блиц” да је све особе које имају тегобе због промене времена, нарочито због дневног раста температуре и осцилација у времену, неопходна уравнотежена исхрана са пуно воћа и поврћа. Потребно је циркулацију крви да подстицати наизменичним туширањем хладном и топлом водом или масажном рукавицом, а код озбиљнијих тегоба обавезно се треба обратити лекару, док хронични болесници морају да узимају прописану терапију.

Др Зорица В. Драгаш, специјалиста Центра, каже за „Блиц“ да се припрема на на промене времена ради уз праћење прогнозе како би се прилагодили температурним разликама и олакшали тегобе.

- Ако знамо да ће бити наглих промена времена, да ће температуре ујутру бити нула, а у току дана да ће достићи и +15 степени, а затим да ће поново пасти у току ноћи, онда имамо прилику да се припремимо. Старији људи који имају проблеме са повишеним крвним притиском, аритмијама срца, ако им је тешко да заспу, ако већ нису увели да поподне не пију кафу нека је не пију ни даље, као ни алкохол и друге стимулансе. Треба да омогуће окрепљујући сан, да се одморе, док храну морамо прилагодити и не треба се преједати – каже др Зорица В. Драгаш.

Течност, паузе, свеж ваздух и смиреност

Неопходно је узимати довољно течности. Сува уста, уморне очи су знаци да треба направити паузу, попити воде, чај са мало меда и лимуна.

- Увек треба да буде свеж ваздух у просторији. Људи који имају плућне и болести дисајних путева, астму, нека на време узимају терапију као и хронични болесници. Потребна је ментална и психичка припрема за све то, и на прехладно, претопло, на маглу, кишу или снег. Међутим, не треба заборавити да предстојећа промена није трајна. Такви временски услови задржаће се дан - два, и опет ћемо имати просечно време за ово доба године. Зато увек себе прво ментално смирите и не дозволите да вас свака вест потресе или узнемири – каже за “Блиц” др Драгаш.

Свако за себе нека размисли шта може да уради да би олакшао тегобе изазване осцилацијама времена.

Слојевито облачење и обућа

- Обавезно мислите на слојевито облачење, да ујутру не буде хладно и да у току дана можете да скинете нешто од гардеробе. Важна је и обућа, да је водонепропусна, комотна и топла, да омогућава нормалну циркулацију крви у стопалима. Немојте занемарити ни физичку активност. Довољно је у шетњу у парк. Мора се сачувати добра физичка кондиција јер обезбеђује психичку кондицију. Можемо радити и вежбе код куће – закључује др Драгаш.

Исхрана током јесени и зиме

Исхрана у периоду јесени и зими треба да буде у складу са здравственим стањем особе, са годинама старости и подразумева се да буде усклађена са степеном физичке активности на радном месту и ван њега. Млаки незаслађени чајеви са лимуном ће нам помоћи да створимо и негујемо навику правилног уноса течности у организам.

- Чорбе, супе, незапржена варива се препоручују у зимској сезони, али не треба изоставити унос свежег воћа и поврћа, јер су нам витамини и минерали из тих намирница неопходни за одржавање доброг имунитета. А добар имунитет је веома важан да би се организам успешно бранио од микробиолошких узрочника болести, вируса и бактерија, који су узрочници различитих респираторних инфекција карактеристичних за зимски период године – кажу у Центру за промоцију здравља.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: