Прича која се крије иза ове изреке заправо је историјска. За почетак…

Да ли је Максим особа?

И да и не!

Максим из поменуте изреке заправо је сер Хирам Стивенс Максим, британски проналазач америчког порекла који је живео крајем 19. и почетком 20. века. Био је веома успешан и иза себе је оставио патенте за бројне уређаје - пегле за косу, мишоловке, летелице и парне пумпе… Тврдио је чак и да је изумео сијалицу, али је у историји ипак најпознатији по изуму првог аутоматског оружја или - митраљеза.

Максим је свој митраљез патентирао 1883. а након што је наредне године пред публиком демонстрирао његов рад, није било војске која није желела ово оружје. А како и не би! Митраљез је могао да испали 600 метака у минуту и, иако се данас сматра претешким и сувише гломазним, у своје време је престављао последњи крик војне моде!

И ту долазимо до зачкољице! Јер “максим” из популарне изреке заправо није особа већ - оружје! Митраљез је добио име “Максим” по свом творцу и он је тај који “лупа по дивизији”. А…

Зашто “лупа”?

Зато што је ово оружје производило огромну буку!

Осим што је сејао кишу метака по непријатељима, максим је био и страшно бучан, па је ондашњим људима изгледало “као да лупа”.

Прво су га набавили Британци. Забележено је да га је прво добио Сингапурски добровољачи корпус још 1889. али је заправо највише коришћен приликом експедиција у Африци, пре свега зато што су се домородци плашили звука овог оружја. Историја памти и да је митраљез први пут коришћен приликом колонизације Родезије, а историчари га данас називају и “оружјем којим је колонизована Африка”.

Није прошло много времена, а и друге европске силе у своје наоружање су уврстиле “максима”. То је био случај и са српском војском, а ту долазимо и до одговора на питање…

Којој дивизији?

“Максим” је своју највећу примену нашао током Првог светског рата када су га, у различитим варијантама, користиле све зараћене стране, укључујући и српску војску. 

Због своје огромне убојите моћи и звука, војницима је ово оружје деловало нарочито страшно и имало је велики утицај на тадашњу културу. У то време настао је и израз који се задржао све до данашњих дана - лупа као максим по дивизији. 

А на овом колоризованом снимку можете и да се уверите како је то изгледало:

 

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".