Људи обично држе јаја у вратима фрижидера у већини домаћинстава, али да ли је то најбоља опција? Премда су јаја међу главним намирницама у свим домаћинствима, ако се не чувају како треба, могу постати небезбедна за јело или им се укус може покварити.

Како би се чувала на најбољи начин, стручњаци из Егг Инфо поделили су савете која ће многима користити, а преноси их Еxпресс.

Најпре, тврде да се јаја морају чувати у паковању у ком су купљена, јер „ништа не може да победи оригинални картон“. Разлог да се јаја чувају у картону јесте да остану свежа што дуже. Љуске јаја имају мале поре кроз које бактерије из друге хране и мириси друге хране могу да продру временом.

За оптималан квалитет и безбедност, препоручује се да се јаја држе на температури испод 20 степени, али и да се избегава померање између јако хладне и топле температуре, рецимо, из кола у фрижидер претерано често. Све предности иду, јасно ка држању у фрижидеру, где је температура константна и јаја дуже остају свежа.

Када хоћете да их припремите, оставите их на собној температури око пола сата.

Што се тиче сирових жуманаца или беланаца, могу да стоје у фрижидеру ако планирате да их искористите у наредних неколико дана.

Морају бити одвојена и чувана у посебним, затвореним посудама, да се заштите од кварења. Стручњаци су додали да је трик да жуманце остане фино и мекано тај да се дода танак слој млека (али без претераног потапања).

Беланца могу да се чувају око два дана, а жуманца око четири дана, наводи се.

Можете их и замрзнути, али пре тога га треба умутити. Јаја у љусци не треба замрзавати. Такође, можете додати и пола кашичице соли или шећера по јајету, у зависности од тога да ли ће вам јело бити слатко или слано, како не би постало лепљиво, пише Глоссy.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".