Пред нама је око недељу дана веома топлог времена са температурама које ће бити изнад и знатно изнад просека. Доминација јаког антициклона са језгром над севером Африке ће ка нама у југозападној висинској струји транспортовати веома топао и стабилан ваздух, пише метеоролог Чубрило.

По периферији тог јаког антициклона струјаће влажан и нестабилан ваздух али његов утицај неће допирати до нас и осетиће се само у облику појачаног западног и југозападног ветра и то пре свега над већим делом Србије, истоком Хрватске и можда североистоком БиХ.

Температуре и до 20 степени

Ноћни минимуми ће такође бити врло високи и слабих, ноћних, мразева може бити углавном у вишим планинским пределима или котлинама. Максимуми ће се од данас па до наредне суботе углавном кретати од +7 до +17 степени Целзијуса, а око 06.02. би локално уз југозападни фен могли бити и око +20 степени Целзијуса.

Нешто више облака би могло бити само око 08.02. али се падавине углавном очекују само на јужним падинама Динарида који су уз обалу Јадрана.

Промена синоптике требало би да почне око 10.02. када би због пораста ваздушног притиска над северозападом Европе почело премештање циклона јужнијом путањом и око 12.02. први од њих, уз изгледну секундарну циклогенезу над Јадраном стиже и до нас. Тада се уз јак јужни ветар очекује погоршање са кишом, затим би уследило и јаче захлађење, пише Чубрило.

Сам темпо захлађења још није могуће одредити јер је у питању врло удаљен термин али све упућује да би највероватније врло брзо услова за снег било и у низијама те би се зима негде око половине месеца вратила на наше просторе.

Даљи развој синоптике би могао ићи у правцу дужег, хладног, периода јер развој параметара у стратосфери сугерише нов циклус њеног загревања уз велику вероватноћу значајног слабљења, а могуће и окретање западних на источне ветрове. Модели за сада после 15.02. дају опцију постојања пространог антициклоналног система у високим географским ширинама који би могао условити слабљење утицаја топлих, западних, ветрова и условити јачање утицаја хладних северних или источних.

За сада је све то још могућност, истиче Чубрило, модели, посебно ЕЦМWФ већ врло дуго држе ову опцију тако да је вероватноћа доста висока и како време одмиче полако се повећава.

Сумирано, пред нама је недељу дана правог пролећног времена, али судећи по тренутним прорачунима модела зима никако није готова.

Чубрило је напоменуо: Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".