У Немачкој је почео шестомесечни експеримент четвородневне радне недеље, који је најављен 1. фебруара. Омогућиће запосленима у 45 компанија широм земље да раде један дан мање недељно за исту плату.

Иницијативу, која укључује само компаније чије се активности могу прилагодити краћој радној недељи, покренула је и њоме управља берлинска консултантска кућа Интрапренор у сарадњи са непрофитном организацијом 4 Даy Wеек Глобал (4ДWГ). Заговорници краће радне недеље надају се да ће учинити раднике срећнијим и продуктивнијим, у време када се Немачка бори са успоравањем раста продуктивности и недостатком радне снаге. У новембру прошле године, што су најновији доступни подаци, продуктивност је пала на 95,80 поена са 96,79 бодова претходног месеца, преноси "Еуронеwс".

Недостатак квалификованих радника

Према речима присталица четвородневне радне недеље и већине радника који су већ искусили такав режим рада, рад један дан мање недељно повећава задовољство и мотивацију радника и чини их продуктивнијим. Заговорници концепта четвородневне радне недеље тврде да су ранији експерименти у САД и Канади показали да је повећање учинка у таквом режиму рада могуће. У неким претходним експериментима кажу да су радници пријавили опште побољшање здравља, а компаније се нису вратиле на петодневну радну недељу, пренео је раније "Блоомберг". У Великој Британији је у сличном програму учествовала 61 компанија, радни учинак је био добар, а боловања су смањена за 65 одсто.

Рад мањег броја сати недељно би такође могао да убеди оне којима није "згодно" да раде целу недељу да уђу на тржиште рада, помажући да се смањи проблем недостатка радне снаге који погађа индустријализоване земље широм света. Немачка се тренутно бори са недостатком квалификованих радника у брзорастућим секторима. Прошлог новембра, Трговинско-индустријска комора (ДИХК) објавила је да се половина немачких компанија бори да попуни упражњена радна места.

Хиљаде непопуњених радних места у немачкој економији узрок су губитака земље од више од 90 милијарди евра прошле године, што је више од 2 процента немачког БДП-а, рекао је заменик генералног директора ДИХК Ахим Деркс. Иако је нејасно да ли ће краћа радна недеља заиста на било који начин решити овај проблем, Немци изгледају узбуђени што ће покушати, пише Јутарњи.

Заинтересовани су и јавност и послодавци

Значајна већина од 75 одсто сматра да би четвородневна радна недеља била пожељна за запослене, а већина од 59 одсто сматра да би то требало да буде оствариво и за послодавце. Готово половина послодаваца, њих 46 одсто, изјаснило се да пробну четвородневну радну недељу на свом радном месту сматра изводљивом. Према истраживању америчке консултантско-аналитичке компаније Галуп, низак ентузијазам радника кошта глобалну економију годишњег губитка од 8,1 милијарду евра, односно чак девет одсто светског БДП-а.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".