Бата је важио за тешког човека, а посебно је тежак (колеге кажу до нивоа мазохизма) када је глума у питању. Није толерисао ни најмању грешку и увек је био оштар, и према себи и према својим сарадницима. На његовим предствама инспицијент је могла да буде једино и само његова супруга Олга - и нико више!

Фото: Н. Фифић

 

 

Бата Стојковић је преминуо у 68. години после тешке болести. Глумио је у готово свим најпознатијим југословенским филмовима, а једна од представа којима се прославио је "Професионалац" Душана Ковачевића, коју је годинама играо у београдском Звездара театру.

Бата је боловао од рака плућа, а колики је шерет био говори и анегдота о томе како је поднсио болест. Наиме, његов тада млади колега Бранимир Брстина позвао га је једном да пита како је и шта ради, а Бата му је одговорио:

"Мићо, добро сам. Ево, учим рака да пуши!".

 

Фото: Јутјуб принтскрин/Centar film

 

 

"Варљиво лето", "Маратонци трче почасни круг" и "Ко то тамо пева" само су неки од филмова по којима памтимо невероватног глумца. Стојковић је одрастао у београдском насељу Чубура и важио је за једног од последњих градских боема.

Супруга Бате Стојковића, Олга Стојковић, која је преминула 2021. године, у једном од својих интервјуа, открила је да му је позориште било на првом, кафана на другом, а кућа на трећем месту.

Иако они нису имали деце, Бата је водио рачуна о ћерки једног њиховог пријатеља и опходио се према њој као родитељ. Волео је омладину, а на протестима против Милошевићевог режима, забележен је Батин говор пред студенима.

 

Фото: Архива Новости, Јутјуб принтскрин/Goran Komnenic

 

 

Изнад масе, признао је да се први пут осећао као да је у публици, а не на сцени.

"Децо, ја сам данас дошао да се поклоним вама...".

Бата је пред смрт имао само једну жељу, коју је затражио од супруге Олге.

"Ни случајно немој да ти се догоди да ме ставиш тамо", мислио је на Алеју заслужних грађана. То је била његова одлука. Ваљда није желео да има ништа са властима - рекла је за "Недељник" Олга Стојковић.

БОНУС ВИДЕО: