Бројне јавне личности у Србији пружиле су подршку Биковићу, а о овом случају огласио се и Милошев колега, Радош Бајић.

Глумац и редитељ написао је ауторски текст, који преносимо у целости:

"У свом вишедеценијском ауторском и редитељско-продуцентском раду с млађим колегом Милошем Биковићем сарађивао сам само једном. Пре више од десет година у ТВ серији "Равна гора", која је из политикантских и идеолошких разлога бахато нападнута, прекинута и забрањена 2013. године - бриљантно је одиграо улогу поручника Краљевске југословенске војске који после априлског слома 1941. године долази на згариште свог дома, а затим се, вођен родољубљем и патриотизмом, прикључује антифашистичком отпору који су на тлу Србије први у поробљеној Европи започели пуковник Дража Михаиловић и син војводе Живојина Мишића - мајор Аца Мишић.

Фото: В. Данилов

 

Након тог првог креативног сусрета, путеви су нам се раздвојили. У годинама које су долазиле, с великом наклоношћу пратио сам његов силовити пут и планетарни професионални успех, примарно у ширини и дужини монументалног културног и цивилизацијског простора највеће државе на свету. И без обзира на то што његовом огромном успеху у Русији ничим нисам допринео - био сам поносан на Милоша. Кога нисам ни видео ни срео скоро деценију, од београдске премијере изузетног филма "Сунчаница" Никите Михалкова, у којем је направио одличну улогу - на коју ме љубазно позвао...

У контексту гнусног лицемерног чина којим је HBO продукцијски конгломерат Милошу прво доделио, па одузео улогу у престижној серији "Бели лотос", коју на моју бруку нисам гледао, а на коју видим да сви одлепљују - зашто сам поменуо моју прву и једину сарадњу? Због једног геста Милоша Биковића којим је показао јединственост, изузетност и дубоку моралну димензију своје личности - која се ретко среће. Након проказаности и оркестриране ужасне негативне кампање, и напокон забране и скидања "Равне горе" с репертоара РТС - наша продукција "Контраст студиос" нашла се на белом лебу. С блокадама, са свим заврнутим славинама, са неисплаћеним хонорарима и великим финансијским тешкоћама с којима смо морали да се хватамо укоштац - били смо на ивици амбиса. И тада, сећам се, једне вечери позвао ме је телефоном Милош и рекао:

Фото: Профимедиа, АТА имагес

 

- Господине Бајићу, остајем уз вас безусловно и колико год буде потребно, молим вас, реците вашем Недељку да ја желим да будем последњи човек у екипи "Равне горе" коме ће бити исплаћен хонорар....

Не сећам се прецизно, али чини ми се да смо му тек три године касније исплатили зарађену зараду.. Шта да кажем? Дубоко морално, часно и величанствено...

Нисам очаран свим улогама које је у међувремену остварио, али је неспорно да је досегнуо нестварни и задивљујући успех. Који, колико видим, храбро и витешки носи. Јер, нажалост, у послу којим се бавимо често је много теже изборити се и носити са успехом - него с неуспехом. Својим саопштењем и реаговањем на отимачину улоге која му је претходно додељена од престижне светске HBO продукције, а онда му бахато одузета - Милош поново показује и потврђује да је велики. Да је као уметник, као човек и православац - достојан.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић, АТА имагес, Профимедиа

 

Гнушам се јада и чемера свих оних који су му то спаковали. Мука ми је да коментаришем лицемерје, хипокризију и квазиморалисање престижне ХБО продукције у случају Биковића, јер одражавају сву мимикрију и дупле стандарде који су по питању људских слобода патент прозападне, у овом случају типично америчке надмености.

У страхотама кланице и ужасног сукоба два православна народа, коме се ниједна здрава памет не може радовати, који је аранжиран, нацртан, провоциран и нахушкан с неких других адреса, који је најстрашнији оглед глобалне геополитичке стратегије за економску, политичку, војну и сваку другу надмоћ - што се тиче браће Украјинаца, слободан сам да кажем следеће: Да господин Зеленски Володимир, председник Украјине, није Биковићев и мој колега, да није глумац и наше горе лист, верујем да се нико у тој напаћеној земљи, усред рата коме се не види крај, не би бавио питањем где ће и у којој филмској продукцији било који глумац снимати своју улогу. Па ни Биковић. Са све медаљом која му је стављена око врата много пре ужасног рата."

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: