Када је сазнао за одлуку ХБО, Биковић је изнео своје мишљење. Аврамовић се међу првима огласио са јасном и гласном поруком. Биковић и Аврамовић су сарађивали током снимања популарног филма "Јужни ветар". 

Српском глумцу су дале подршку бројне колеге.

- Као неко ко је одрастао на америчкој кинематографији и поп култури, питам се који су домети и границе "ЦАНЦЕЛ" културе... Где почиње и где се завршава уметничка слобода? Нисам могао ни да замислим да ће једна таква продукција, као што је ХБО себи дозволити да им једна држава одређује кастинг? Да им се меша у рад? У уметничкој слободи редитеља као што је Мике Wхите? Милош је добио улогу зато што је талентован глумац, а избачен је за 5 дана због твита Министарства спољних послова Украјине, које је изнело малициозне и неутемељене изјаве. Велика подршка за мог брата. Пријатеља. Остани слободан! - пише у објави.

Фото: Принтскрин/Инстаграм/awramovsky

 

Биковић је са само неколико речи дао своје мишљење о ситуацији, истичући свој идентитет: 

 -Одрастао сам у земљи разореној ратом. Када сам имао 11 година, дане и ноћи сам проводио у склоништу, док је бомбардована моја земља и мој родни град. Такву пустош никад никоме не бих пожелео. Сваким даном је све више сукоба свуда у целом свету. Сваки од њих је различит. И сваки од њих је страшан. Волео бих да сви они престану и да победи принцип љубави. Данас се против мене води циљана кампања, која кроз спољни утицај ствара озбиљан преседан, бацајући сенку на суштину уметничке слободе. Резултат таквог наратива је тријумф бесмисла и пораз уметности. Почаствован сам што сам избаран да будем део "Wхите Лотус"-а, ТВ серије коју веома уважавам, и уз колеге које изузетно поштујем. Ипак, моје учешће у њој није могуће из разлога који су ван домена културе, и ја се нећу поклањати наративу који угрожава мој интегритет. Желим да се захвалим свима који су били уз мене, а мојим колегама желим велики успех у новој сезони. Упркос свему, ја и даље верујем да уметност лечи и да може да уједини човечанство. Стога ће моја уверења и моја посвећеност уметности остати непромењени - поручио је глумац.

БОНУС ВИДЕО: