Локални извор рекао је за РИА Новости да је након ракетног напада избио пожар.

Претходно је ТВ канал Ал Мајдан известио да се америчка база на гасном пољу Конико у провинцији Деир ез-Зор у источној Сирији нашла на удару.

- Америчка база на гасном пољу Конико на истоку Деир ез Зора нашла се под ракетном ватром - наводи ТВ канал Ал Мајдан.

 

 

 

Раније је извор за РИА Новости рекао да су беспилотне летелице напале положаје савезничких снага сиријске војске у провинцији Деир ез-Зор у источној Сирији. Сиријски државни ТВ канал Ал Акбар јавио је да је неколико људи убијено у америчким нападима на положаје у сиријској пустињи и на граници Сирије и Ирака.

Централна команда САД саопштила је да су САД у петак погодиле више од 85 циљева који припадају Корпусу гарде исламске револуционарне револуције (ИРГЦ) и његовим филијалама у Ираку и Сирији у оквиру осветничких удара на њихову војну базу у Јордану.

Америчка војска напала циљеве у Ираку и Сирији

Америчка војска саопштила је да је у ваздушним нападима погодила више од 85 циљева у Ираку и Сирији и да су у нападима коришћени бројни авиони, укључујући бомбардере дугог домета који су долетели из САД.

- Снаге америчке Централне команде (ЦЕНТЦОМ) извеле су ваздушне нападе у Ираку и Сирији против Кудс снага корпуса Иранске револуционарне гарде и савезничких милиција. Америчке војне снаге су погодиле више од 85 циљева, са бројним авионима, укључујуц́и бомбардере дугог домета, који су долетели из Сједињених Држава - наведено је у саопштењу ЦЕНТЦОМ-а.

Амерички званичници навели су да су погођена четири објекта у Сирији и три у Ираку, где су безбедносни званичници пријавили штету у граду Ал-Каим.

Фото: Профимедиа

 

Локације су наводно припадале разним милицијама које подржава Иран, а које САД окривљују за напад на своју базу у Јордану.

Више цивила и војника убијено је у нападима америчких снага на низ локација и градова у источном региону Сирије и у близини сиријско-ирачке границе, саопштила је данас сиријска војска.У саопштењу се наводи да у америчким ваздушним нападима има и повређених, као и да је причињена штета на државној и приватној имовини, преноси агенција Сана.

Истиче се да се на подручју које је на мети америчких напада у источној Сирији сиријска војска бори против остатака терористичке организације Исламска држава и оцењује да то значи да САД раде на томе да се "оживи Исламска држава у Сирији и Ираку" да би је Вашингтон, како се наводи, користио као "теренско оружје".

Сиријска војска наглашава да напади САД немају никаквог оправдања, осим покушаја да се ослаби способност сиријске армије и њених савезника у борби против тероризма и поручује да ће сиријска војска, без обзира на то, наставити да се непоколебљиво бори за одбрану земље и народа Сирије.

Ове наводе потврдила је и ирачка војска, упозоравајући да би напади могли да изазову нестабилност у региону, преноси Танјуг.

- Ваздушни напади представљају кршење суверенитета Ирака, подривају напоре ирачке владе и представљају претњу која би могла да доведе до катастрофалних последица у Ираку и региону - рекао је портпарол ирачке војске Јахја Расол, пренео је Ројтерс.

САД су покренуле нападе у Сирији и Ираку као одговор на напад дроном на америчку војну базу у Јордану у недељу, у којем су погинула три војника. Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је наредио војне ударе на објекте у Ираку и Сирији који су у вези са групама које су извршиле нападе на америчке снаге, наводећи да ће се ти напади наставити у време и на местима које САД изаберу.

Најмање шест особа је погинуло у ваздушним нападима које су извели амерички авиони на објекте у провинцији Деир ез-Зор у источној Сирији.

"Нећемо рат са САД, али се ни не плашимо"

Командант Иранске револуционарне гарде (ИРГЦ) Хосеин Салами изјавио је, поводом америчких претњи Ирану усред појачаних тензија због погибије три америчка војника у Јордану, да Техеран не тражи рат са Вашингтоном, али и да се не плаши тога, преноси Танјуг.

- Оно што је заједничко нама и вама је да се познајемо. Ми не тражимо рат, али га се и не плашимо. Нисмо ратни хушкачи, већ бранимо себе и своју част. Нећемо дозволити да било која претња остане без одговора - рекао је Салами обраћајући се властима САД.

Његове изјаве уследиле су неколико дана након што су три америчка војника убијена, а најмање 40 рањено у нападу дроном на америчку базу у близини границе између Јордана и Сирије.

Фото: Танјуг/АП

 

Вашингтон је за напад окривио „радикалне милитантне групе које подржава Иран и које делују у Сирији и Ираку“.

Иран, међутим, одбацује тврдњу Вашингтона да је Техеран повезан са нападом дроном, описујући га као заверу оних који желе да увуку САД у нови регионални сукоб.

Техеран наводи да регионалне групе отпора не примају наређења од Ирана и да делују независно.

Од сукоба Израела и палестинске милитантне групе Хамас у Појасу Газе 7. октобра прошле године, забележено је око 165 напада на америчко особље и објекте у Ираку и Сирији.

БОНУС ВИДЕО: