Марија Перић, прворотка из Ниша, породила се 19. јануара у УКЦ Ниш, а беба је добила оцену 9. Ипак, само 5 дана касније, дете умире од тешке инфекције плућа, након што се према речима лекара, загрцнула током дохране. Марија и даље није сигурна шта се тачно догодило и како је до инфекције дошло, а како каже, у шоку су и лекари, али и цела њена породица.

Марија нам објашњава да је трудноћа текла сасвим уредно, као и сам порођај који је трајао око сат и по времена. Беба је рођена здрава и добила оцену 9. Нико није ни слутио да ће породицу за само неколико дана задесити тешка трагедија.

- Све је било у најбољем реду, трудноћа је протекла сјајно, једино сам мало више лежала јер сам имала скраћен грлић материце, али ништа није указивало ни на какав ризик. Порођај је протекао у најбољем реду, што се тога тиче, имам позитивно мишљење - почиње Марија своју причу.

Након 18 сати, породиљи доносе бебу, те са мајком проводи цео дан. Ипак, убрзо долази до прве компликације, али Марија каже да ни тада није била уплашена, као и да су лекари уверавали да ће све бити у реду.

- Мало је пожутела и однели су је на фототерапију. Ја нисам мислила да је то нешто забрињавајуће, све је било у реду само је била мало жута. Нисам се плашила уопште, већ сам мислила да је боље да се све провери док смо ту, него да нас пусте кући - присећа се Нишлијка.

Након 12 сати проведених на терапији, доктори јој сапштавају да ће бити неопходно да остане још, а онда сазнаје да се беба приликом дохране загрцнула и помодрела. Ипак, лекари смирују породиљу и говоре јој да се то дешава, да не треба да брине и да је у питању сасвим нормална ситуација.

- То ми је саопштено ујутру у 11, вероватно су је пре тога хранили, а увече је већ добила температуру, тад су је већ послали на Дечију клинику, а после 24 сата беба је преминула. Престала је да реагује на терапију јер је инфекција била врло јака. Послата је тамо са причом да ће све бити у реду, да тамо имају много боље терапије и да ће је задржати три дана. Ништа ми није речено што би ме уплашило или да бих помислила да ће се оваква трагедија десити - наводи Марија за портал.

Појашњава да јој је речено да је млеко доспело у бебина плућа, те је дошло до врло тешке инфекције која је на крају узроковала смрт новорођенчета. 

- Наводно, постојало је млеко у плућима бебе, јер је приликом дохране страни садржај завршио у плућима. Када се загрцнула они су покушали да изваде то млеко, али да ли јој се то млеко спустило у плућа или шта, ја не знам. Они су је хранили на сонду иако је код мене сисала и знала да гута. Не знам зашто је храњена на сонду ако је већ гутала код мене. Речено ми је да се приликом дохране загрцнула и помодрела. Онда су је смиривали, али то није успело. Моје мишљење је да је можда требало да је одмах пошаљу на Дечију клинику, послали су је тек кад је добила температуру - прича Марија.

Нишлијка и даље не може да се опорави од шока и бола. Ипак, нада се да ће пронаћи одговор како је до трагедије дошло. Разговарала је са многим лекарима и гинеколозима, међутим, ни они немају објашњење. Како каже, за сада јој не преостаје ништа друго већ да чека резултате обдукције који ће појаснити целу ситуацију.

УКЦ Ниш: Формирана комисија, испитују се чињенице

Из кабинета директора Универзитетског Клиничког центра у Нишу за Телеграф.рс потрђују да је формирана Комисија за унутрашњи надзор, те да ће испитати редослед догађаја и утврдити чињенице.

- Управа нишког Универзитетског клиничког центра, одмах по добијању сазнања о наведеном догађају, заједно са надлежним службама, формирала је Комисију за унутрашњи стручни надзор, која ће детаљно испитати хронолошки след догађаја и утврдити све чињенице, након чега ће, наравно, о свему томе породица бити обавештена - саопштили су.

(Телеграф.рс)

БОНУС ВИДЕО: