Бебе које су преминуле од великог кашља додатно су биле заражене и другим вирусима, изјавила је државна секретарка Министарства здравља др Весна Туркулов и нагласила да је једна заражена беба и даље у врло тешком стању, на респиратору у Институту за мајку у дете у Београду.

"Три бебе преминуле су прошле године у децембру, једна је преминула у јануару. Једна беба је на Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине преминула у лето прошле године“, рекла је Весна Трлуков у Инсајдер дебати.

Она је навела да су, према подацима којима распоаже, нека деца која су најтеже оболела била коинфицирана и неким другим вирусом – дете у Новом Саду ковидом, а у Београду једно дете ковидом, друго риновирусом.

"Сва преминула деца су била у узрасту до три месеца, када нису ни доспела да се вакцинишу по календару вакцинације“, навела је др Туркулов.

Од лета прошле године, додала је, на Институту за мајку и дете хоспитализовано је шездесетпеторо деце, а у Новом Саду 59, а проблем је што међу том децом има и невакцинисане деце старије од три месеца. "Хоспитализована деца имају најтеже клиничке облике, имају упале плућа и изискују кисеоничке терапије или механичке вентилације где су смештени у јединицама интензивне неге“, објаснила је др Тукулов.

Она је упозорила да је број оболелих много виши од оног који даје Институт за јавно здрављен „Батут“, јер је велики број оних који кашљу, али не иду лекару или се не тестирају, објавила је редакција Инсајдера.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".