Овом одлуком наставља се подршка и помоћ државе породицама и мајкама за подстицање и развој популационе политике у нашој земљи, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Максимални износ средстава који се може одобрити за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета, биће у 2024. години 20.000 евра, саопштило је Министарство Србије за бригу о породици и демографију.

Право на новчана средства може се остварити за изградњу куће у јединицама локалне самоуправе које су утврђене као девастирана подручја у висини 50 одсто вредности радова, а за изградњу куће у осталим јединицама локалне самоуправе у висини 20 одсто вредности радова.

Фото: Д. Дозет

 

- Ово право може се остварити и за куповину куће или стана у висини 20 одсто вредности непокретности процењене од стране надлежног пореског органа, а највише у износу од 20 одсто купопродајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности, односно уговором о продаји непокретности, као и за учешће у куповини куће или стана путем стамбеног кредита у износу од 20 одсто процењене вредности непокретности на основу које се одобрава кредит, а највише у износу од 20 одсто продајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности, односно уговором о продаји непокретности - набројало је Министарство.

Наведено је да су то право до сада искористиле 583 мајке. Одлуку о утврђивању износа новчаних средстава у 2024. усвојила је Влада на предлог Министарства за бригу о породици и демографију.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: