Уочи прве годишњице смрти "тренера свих тренера" Мирослава Ћире Блажевића новинари су ступили у контакт са његовим сином Мирославом који иначе није претерано склон јавним иступима. Рекао је да је иза њега једна јако тешка година јер још није успео да се помирити са чињеницом да му тате више нема те да се до задњег дана надао да ће ипак још једном победити болест.

У подужем, веома емотивном телефонском разговору рекао је да не прође ни један дан а да се не сети свога оца те да се јако тешко мири са спознајом да га више нема, а свакодневни сусрети са људима које је Ћиро изузетно поштовао и волео показују колико нам је свима значио. Мирослав млађи открио нам је и да је наручио споменик за очев гроб у алеји великана на Мирогоју код познате клесарске породице Јакшић из Доњег Хумца на отоку Брач те се нада да ће убрзо бити довршен.

– Татин гроб биће израђен од белог брачког камена и за сада вам могу открити само да ће имати мотив белог шала – рекао је Мирослав млађи те додао како је Ћиро веома волио острво Брач и Далмацију те да му је било јако стало да се споменик направи управо од хрватског камена.

Фото: Н. Фифић

 

– На саму годишњицу, 8. фебруара, у цркви Безгрешног Срца Маријина на Јордановцу у 18.30 сати одржаће се миса задушница за тату, а у суботу 10. фебруара на теренима ФК Школе фудбала Максимир организујемо фудбалски турнир и као централни догађај ревијалну утакмицу ветерана Динама и хуманих звезда Хрватске у спомен на тату. Сви су, наравно, позвани! – рекао је Ћирин син. Још једна од новости које је открио јесте да ће ФК Школа фудбала Максимир, коју је тренер свих тренера редовно посећивао те својим саветима дао итекако снажан допринос у формирању једне од најпопуларнијих фудбалских школа у Хрватској, променити име у спомен на великана хрватског спорта те ће убудуће поносно носити име ФК Ћиро Блажевић Академија.

Тренер свих тренера напустио нас је након тешке болести 8. фебруара 2023., тачно један дан пре свог 88. рођендан. Његов син открио је и да се за ову прву годишњицу планира израда вeb-странице на којој би се, баш као и на друштвеним мрежама, кроз разне приче из Ћириног живота и приватне фотографије које до сада никада нису виђене требала очувати успомена на Ћиру. Осим тога, ове су године у плану и две књиге.

Фото: Н. Параушић

 

– Тата је последњих година уз помоћ свог пријатеља Мире Пара свакодневно бележио сећања на разне утакмице које је водио, како на фудбалском терену тако и изван њега, а онај део који се односи на пролеће '82. године издаће ГФК Динамо најкасније на пролеће. Било је планирано да се то објави и пре, одмах после четрдесете годишњице тог великог успеха, али како се татино стање погоршало, заједнички је одлучено да се с тиме мало причека, а сада је, чини се, дошао најбољи тренутак за то. Након тога припремамо се да издамо и књигу о његовом животу која је заправо аутобиографија јер је све оно што је он дао да се забележи испричано у првом лицу управо онако како се он тога сећао, а ту има толико занимљивости за које ће јавност можда тек први пут чути и које, видећете, најбоље сведоче о томе колико је тата волео људе – рекао је Мирослав Блажевић млађи.

О свему осталом, напоменуо је, јавност ће бити правовремено обавештена путем Фејсбука и најављене вeb-странице која ће се израдити уз помоћ многих Ћириних пријатеља којима је стало да се успомена на Ћиру заувек сачува.

БОНУС ВИДЕО: