Право на субвенцију могу да остваре физичка лица, предузетници и правна лица, а захтеви се подносе Министарству закључно са 31. октобром текуће године.

- Као једну од мера државе за унапређење квалитета ваздуха и животне средине, Министарство које водим обезбедило је средства за подршку куповини електричних возила. Средства која смо наменили за 2024. годину биће додељена према пристиглим, уредним захтевима грађана и привреде, све док се не утроши укупан износ или најкасније до 31. октобра. Уколико се покаже да интересовање грађана и привреде знатно премашује опредељен износ, ми ћемо се потрудити да обезбедимо додатна средства за субвенције за куповину нових електричних возила - , рекла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Уредбом која је данас усвојена предвиђена је подршка за куповину више врста електричних возила.

Грађани и правна лица који желе да остваре право на субвенционисану куповину електричног мопеда или лаког трицикла, могу да рачунају на подршку од 250 евра у динарској противвредности.

За куповину електричних мотоцикала, мотоцикала са бочним седиштем, тешких трицикала, лаких и тешких четвороцикала, предвиђена је подршка у износу од 500 евра.

Највећи износ субвенције доступан је за електрична путничка возила са највише девет места за седење и електрична теретна возила чија је највећа дозвољена маса до 3,5 тона, и креће се од 2.500 до 5.000 евра.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: