Настављамо причу о Исо Леро Џамби - дорћолском жестоком момку и криминалном дону, чија животна сторија је поново у интересовању после изласка филма "Недеља" о животу певача Џеја Рамаданоског, његовог брата од тетке.

Џамбу у "Недељи" тумачи глумац Марко Јанкетић, а његово тело ни дан данас није пронађено. Исо Леру се губи сваки траг 23. септембра 1992. године, а у четвртом делу серијала "Нпортал.рс" о његовом животу кроз "оживљавање" текстова из новинске архиве, селимо се у доба после његовог нестанка.

Тачније, нешто више од четири месеца по нестанку, 2. фебруар 1993. године - кроз интервју са Џамбином супругом Снежаном Леро, као и његовим пријатељима који су радили у његовој агенцији "Кармен".

ФОТО: Фејсбук / Легденде деведесетих/Н. Параушић /ата

 

 

Како је протекао њен сусрет са Жељком Ражнатовићем Арканом који је у крилу држао сина, шта је изјавила Џамбина мајка Санија, а шта Џамбини пријатељи, како и како је поднета кривична пријава за убиство, прочитајте у текстовима који су изашли 2., односно 13. фебруара 1993, а које преносимо у целости:

ОД ЏАМБЕ НИ ТРАГА НИ ГЛАСА

* После нестанка Иса Лера Џамбе после 23. септембра Београдом круже разноразне и готово невероватне приче о његовој судбини.

* Ко води истрагу?

* Сви видовњаци (међу њима Вава, Клеопатра и Буба) тврде да је Џамба жив, каже његова супруга Снежана.

* Џамбини пријатељи износе нове детаље, мало познате јавности.

Од нестанка Исо Лера Џамбе прошло је нешто више од четири месеца. О томе шта се тог јутра 23. септембра догађало у коцкарници на шестом спрату "Београђанке" постоје две верзије, обе већ познате јавности. О томе да ли је Џамба жив, и ако јесте где је, до сад постоји око 20 верзија. Ниједна није званична и ниједан траг није одвео до Џамбе. Покренуте су све могуће везе и "прочешљане" све болнице у Београду.

Џамбини пријатељи запослени у његовој агенцији "Кармен" кажу да, од Леровог нестанка до данас, од полиције нису добили ни једну једину информацију, чак ни о томе да ли је истрага уопште у току. "Ми нисмо повели своју истрагу јер су они то тако тражили. Такав је био договор између полиције и свих великих Џамбиних пријатеља. Само су нам рекли да ће нас обавестити када буде нешто", каже Влада, Џамбин друг и колега из агенције.

ФОТО: Архива Борба

 

 

Током протекла четири месеца у "Кармен" су дојављиване разне "информације": да је Џамба негде у Босни, да је у Приштини, да је привремено склоњен због предизборне кампање, да је оперисан и у тешком стању, али да ће бити пуштен почетком децембра, затим да ће га пустити после избора, па да ће се појавити после Нове године...

Круже разне приче

Пре два месеца градом су кружиле најморбидније приче о Џамбиној судбини. Једни су чули да је од повреда преминуо три дана пошто је претучен у коцкарници, а затим искомадан и бачен у Дунав код Вишњичке бање. Наводно, нађен је и један део његовог тела и идентификован у ГСУП-у. Други причају да су му ноге забетониране у Дунаву код Ердута, а трећи препричавају да је његово тело испливало у Сави код Новог Београда и идентификовано по карактеристичним тетоважама.

У "Кармен" сматрају да је од свих прича истинита само она која каже да је Исо Леро од повреда преминуо истог јутра кад је претучен. Тако мисли и његова мајка Санија. "Што се тиче тих гласина да је жив - то они само пуштају буве да их не би похватали", каже она. Једини оптимиста је Лерова супруга Снежана. Каже да, после свих оних грозних прича, у последње време стижу само наговештаји да је Џамба жив.

Тако је крајем децембра јављено да је виђен у Приштини у неком чудном стању, као да је изгубио памћење и да не зна за себе. Почетком јануара Снежани је телефонирао један младић (она зна ко) и рекао јој да буде мирна и да је Џамба жив.

У међувремену је добио ћерку, "пљунути је отац". То је и једина конкретна и званична новина од нестанка Иса Лера.

Међутим, његови пријатељи су нам овога пута открили и неке детаље, мало познате јавности, који би могли да имају везе са читавом мистеријом.

Фото: Репринт Вечерње Новости

 

 

- Месец дана пре нестанка, код Џамбе у канцеларију су долазили неки људи које он није хтео да нам прикаже. Знам само да су му нудили да се приклони некој странци, не знам којој, и да су му обећавали зараду ако оде за Босну, али их је он одбио јер га политика никада није занимала. Са једним од њих је више пута сатима разговарао иза затворених врата, али никада није хтео да нам каже о коме је реч. У последње време нам је неколико пута кроз смех говорио да се спремају да га склоне. Сећам се да ми је баш те вечери, 22. септембра у СТБ-у, рекао да има информацију да Аркан хоће да га затвори у свој затвор - прича Душан Ивановић Џони, Џамбин дугогодишњи пријатељ и саучесник у чувеној пуцњави испред ресторана "Топчидерска ноћ" из 1985. године, коме је Џамба требало да буде венчани кум.

Имао је осећај да му се нешто спрема

- У последње време стално је био замишљен и у неком страху за свој живот. Стално је говорио да има осећај да му неко нешто спрема, а узречица му је била: "Мурија ми плете мрежу". Једне вечери је дошао кући и рекао: "Замисли, Мацо, шта сам ја чуо - да Аркан хоће да ме затвори". Знам да је готивио Аркана (кајао се због пуцања у његову слику), а и он њега (у телефонском разговору му је опростио инцидент јер је овај био пијан). Зато сам, отприлике месец дана после Исиног нестанка, и отишла код Аркана да га питам где ми је муж. У крилу је држао сина и клео се у њега да нема ништа с тим и да не зна шта је са Исом, да је презаузет ратовањем и да нема времена за такве глупости - прича Снежана.

Влада додаје да су двојица младића из "Кармен" чак и ишла у центар за обуку Српске добровољачке гарде у Ердуту, где су љубазно дочекани и да им је дозвољено да уђу, да се распитају да погледају да ли је Џамба тамо. Стицајем околности, детективске агенције "Делије" и "Кармен" имале су пре неколико месеци и један успешан и обострано коректан пословни контакт (поводом случаја једне преваранткиње), при чему, како каже Влада, ниједном није поменут Исо Леро.

Фото: АТА имагес

 

 

- Много волим Џамбу који ми је, после Гишке, највише помогао. Али, реално гледано, чињеница је да њега у казино није одвео Аркан, нити је издао наређење да га доведу. Дошао је сам и мислим да је све то био стицај околности - прича Влада.

- Имао је повишену температуру и пио је лекове, био је мртав пијан и имао је неки неисправан женски пиштољ ("дилинџер") са два метка, а зна се да он никуд не иде без његове "збројовке" са 15 метака. Са друге стране, чињеница је да га је тамо више њих тукло "хеклерима", да су га буквално масакрирали и да није давао знаке живота док је лежао у локви крви. То нам је причало више људи који су се тада затекли у коцкарници, а међу њима је било и Џамбиних пријатеља, па и радника казина - објашњавају Џамбини пријатељи из "Кармен".

Никоме од њих није јасно зашто је Исо Леро те ноћи, пошто је око два часа одвезао своје другове на Дорћол и рекао да иде кући, поново кренуо сам пут "Београђанке" и то право у коцкарницу. Јер, оставио је коцку неколико месеци пре тога, а и врло ретко је излазио сам.

Тужба суду

Џамбина супруга је пре две недеље ангажовала и адвоката, чији идентитет не жели да открива. Тужба која је, како каже, ових дана поднета Окружном суду у Београду, момке из "Делија" терети за покушај убиства и киднаповање, а раднике "Фитепа", који су те ноћи обезбеђивали улаз у "Београђанку", за саучесништво и прикривање доказа. Тако ће најпопуларнији нестанак у Београду можда добити и своју судску верзију.

- Знам да Џамба никада није хтео да се свети ономе ко га је повредио, али морала сам да поднесем тужбу јер је ово превршило сваку меру - каже Снежана.

Александра Панић

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

СМРТ ОД БАТИНА

ОКРУЖНОМ јавном тужилаштву у Београду адвокат Боривоје Боровић, у име Снежане Бошњак, поднео је кривичну пријаву због убиства Иса Лера, званог Џамбо, који је радио у обезбеђењу "СТБ" клуба у Београђанки, и још две особе које се наводе само под надимцима - извесни "Валтер" и "Вићентије".

У пријави се тврди да је те ноћи Исо Леро дошао у "СТБ" клуб. Ту је био до два сата по поноћи, а затим је свратио до "Клас-клуба", где се задржао пола сата, да би се око три ујутру поново вратио у "СТБ". По речима сведока, који су предложени у пријави за саслушање, Леро је попио два-три вискија, када му је пришао Гојак Вуле и затражио да напусти локал.

ФОТО: Архива Борба

 

 

Наводно, Исо Леро је без противљења кренуо ка колима, међутим, није могао да их испаркира, јер су била заграђена. Вратио се назад да потражи власника аутомобила и тада су на њега скочили Гојак, "Вићентије" и "Валтер", почели да га шутирају и ударају дршком "хеклера". У кривичној пријави се наводи да су га тукли бесомучно око десетак минута, док није пао мртав на под. После тога, Гојак је одвезао Лерин џип у Нови Београд, где га је оставио, претходно обрисавши отиске прстију.

У пријави су наведени бројни сведоци који би требало да потврде овакав ток догађаја. Како сазнајемо у Тужилаштву, ова пријава је ушла у редовну процедуру и после истражних радњи биће донета одлука да ли ће против особа, наведених у пријави, бити подигнута оптужница.

* "Нпортал.рс" за вас извлачи текстове из новинске архиве "Борбе", а ови текстови објављени су у "Политици" 2. фебруара, односно у Вечерњим новостима 13.12.1993. године.*

БОНУС ВИДЕО: