Према тој пресуди Градско гробље Викторовац, предузеће у власништву Града Сиска, мора власницима гробнице у којој је сахрањена погрешна особа да плате укупно 6.000 евра одштете. Реч је о накнади за стрес и душевну бол.

Детаљи тужбе против гробља

Тужбу против градског гробља поднело је троје чланова породице чији је отац и супруг преминуо у новембру 2019. године. Сахранили су га у гробници коју су добили на коришћење. Уредно су платили два гробна места и на десну страну сахранили свог преминулог.

У јуну 2020. сазнали су да је на леву страну гробнице, на место које је требало да сачека супругу преминулог, сахрањена њима непозната жена. Иако су тражили од управе гробља да је премести, управа је то одбила.

- Чак су нам нудили другу гробницу и предлагали да тату ексхумирамо и преместимо га тамо - сведочио је на суду један од синова.

Свађе на градском гробљу

Покојникова сестра присетила се да је крај гроба непознате жене затекла њеног мужа.

- Питала сам га зар није пре сахране приметио да је гробно место уређено. Он ми је на то бахато одговорио да се, ако имам проблем, обратим управи гробља и тражим правду. Сви смо због тога били узнемирени. Брату нисмо могли да подигнемо споменик, а и питали смо се где ћемо сахранити његову супругу када је њено гробно место заузето - изјавила је на суду сестра преминулог.

- Пријатељ ми је јавио да је у нашој гробници сахрањена нека жена. Наиме, видео је њено име на крсту па ме обавестио. Звао сам градска гробља, али нису желели са мном да разговарају - сведочио је други син.

Ко ће бити ексхумиран?

Испричао је и како је накнадно добио понуду да ексхумира оца и пребаци његове посмртне остатке у другу гробницу коју су Градска гробља Викторовац у Сиску била спремна да уреде о сопственом трошку. Породица је то одбила и поднела тужбу.

- Добили смо писмо управе гробља у којем су нам се извинили и најавили да ће решити ситуацију, али пролазиле су године и ништа нису урадили. Зато се моја бака једном посвађала са породицом те жене када су се на Све Свете срели на гробљу. Бака је запретила да ће лопатом ископати ту жену, била је ван себе, а и мене је све то јако узнемирило - навео је други покојников син.

Одштета због грешке гробља

Суд је на крају закључио да су Градска гробља Викторовац заиста погрешила. Њиховом непажњом покојниковој породици изазвали су туга, узнемиреност и непријатност, одлучио је суд. Због тога морају да плате одштету.

Пресуда није правоснажна и обе стране имају право да се на њу жале. Покојникова породица тражила је дупло вишу одштету, али је суд закључио да је износ од укупно 6.000 еура адекватна накнада за оно што им се догодило. На крају је, како произилази из ове пресуде, ексхумирано тело жене која је грешком сахрањена у њихову гробницу.

(Јутарњи лист)

БОНУС ВИДЕО: