Према анкети, да се избори у САД одрже данас, око 48 одсто Американаца гласало би за Доналда Трампа, док је подршка Џозефу Бајдену нешто нижа (42 одсто).

Млади амерички гласачи сматрају да је председник САД Бајден престар, узнемирени су због израелског рата у Гази и фрустрирани отписом студентског дуга, али како оцењује Блумберг, Свифт би могла да помогне Бајдену.

Свеприсутна поп звезда доминирала је америчким животом током протекле године, од њене рекордне концертне турнеје, за коју неки верују да је помогла САД-у да избегне рецесију, до њеног наступа на утакмицама Националне фудбалске лиге у знак подршке дечку Тревису Келсију, који игра за Канзас Сити Чифс.

Фото: Танјуг/АП

 

Њено присуство најављено је следећег месеца на Суперболу, поуздано најгледанијем догађају у Америци.

Како подсећа америчка агенција, позната је несклоност Тејлор Свифт према бившем председнику Доналду Трампу, којег је оптужила да је „потпалио ватру беле надмоћи и расизма“ у твиту из 2020.

Очигледна је и њена моћ да натера људе да гласају. Свифтова је у септембру позвала своје фанове на Инстаграму да се региструју, а Воте.орг је пријавио око 35.000 накнадних регистрација.

Бела кућа је подржала Свифт прошле недеље, када је амерички Конгрес позвао компаније друштвених мрежа да предузму акције након што су се лажне слике певачице шириле на платформи X.

Фото: Профимедиа

 

Са понудом за председничке изборе који, према оцени Блумберга, све више личи на геронтократију, Трампови савезници и конзервативни медији попут Фокс њуза постају нервозни због популарности певачице.

То што би поп звезда могла да одлучи о исходу америчких избора може изгледати као натегнута спекулација, али тренутно, желела она то или не, могла би, закључује се у анализи Блумберга.

БОНУС ВИДЕО: