Када је кућно цвеће у питању, узгој никако није лак и једноставан задатак. Постоје многи проблеми али је најважније решити их брзо и пре свега ефектно.

Оно што је занимљиво јесте да љуска ораха садржи висок проценат јода који је јако користан за биљке, а ево и за шта још.

Фото:Профимедиа

 

 

Одводњавање

Здравље собних биљака директно зависи од дренаже, јер једино тако може отићи вишак воде, корење биљака – дисати. Многе биље могу страдати због вишка влаге, а у средини без кисеоника почињу да се развијају погубне бактерије. Најчешће се користи експандирана глина, али и љуска ораха може да послужи. Најбоље је користити велике, неоштећене шкољке. Зато немојте бити превише ревносни када ломите орахе. Љуске треба да задрже свој хемисферични облик.

Фото: Профимедиа

 

 

Заштита од белог плака и мушица

Временом се на тлу може појавити бели премаз, а унутра се могу појавити мушице. Да бисте се изборили са овом пошашћу, прекријте горњи слој земље сломљеним ораховим љускама. Мушице ће ускоро нестати, а бели премаз се више неће формирати на површини тла.

Задржавање влаге

Такође, љуске ораха, ако се посипају по површини земље у саксији, помоћи ће да се успори сушење земље. Влага ће постепено испаравати, па нећете морати често да заливате цвеће, пише Најжена.

БОНУС ВИДЕО: