Необично високе температуре захватиле су већи део јужне и југоисточне Европе, у Шпанији је близу 30 степени на југу земље, а како најављују метеоролози, очекује се и у Србији до краја ове недеље. Метеоролог Недељко Тодоровић је на "К1" телевизији у емисији "Уранак" говорио да ли ће 2024. година бити најтоплија преступна година у историји планете, као и да ли ће пролеће у Србији почети раније.

"Зевс је практично већ стигао, а у наредним данима очекује нас значајан пораст температура, достижући дневне максималне вредности између 10 и 15 степени. Ово представља значајан скок, чак осам до десет степени изнад уобичајених вредности за ово доба године. Области ниског притиска превасходно утичу на северније регионе, обухватајући северни Атлантик, Британију, Скандинавију, део средње Европе и североисток Европе. С друге стране, јужни део Европе често је под утицајем Азурног антициклона, посебно на острвима у Атлантику где доминира Азурски циклон и високи притисак. Овај образац подсећа на летњу шему, где топлији ваздух с Атлантика преко Средоземља долази до Балкана, Турске и Црног мора, док северне области задржавају хладно, нестабилно и променљиво време", рекао је Тодоровић.

Објаснио је какво време нас очекује у 2024. години. Открио је и када се очекују падавине и захлађење.

"Током наредних дана очекује се изнадпросечно топло време, а прогнозе указују на одсуство значајних промена које би довеле до обилних снежних падавина у нашем региону. У наредних 15 дана, атмосферски услови ће остати стабилни, са минималним падавинама. Евентуално, средином фебруара постоји могућност да доласком хладнијег времена дође до појаве кише, праћене мањим снежним падавинама. Међутим, у наредних 10 до 15 дана не очекујемо значајне падавине, укључујући и снег", казао је Тодоровић.

Што се тиче марта, постоји могућност снежних падавина. У Београду неће бити већих снежних падавина, бар још три до четири године.

"У марту постоји могућност појаве снежних падавина, као што смо имали прилике видети прошле године. Ипак, грађани могу бити спокојни, јер се не очекују драматичне промене у временским условима. Према дугорочним подацима везаним за Београд, обилне снежне падавине се дешавају сваких 10 до 21 годину, што би значило да за једно три до четири године, можемо у нашој земљи очекивати озбиљнији снег", закључио је Недељко Тодоровић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".