Афрички антициклон ЗЕВС нам је узео отприлике 20 дана зиме а крајем прве декаде након проласка дубоког циклона и поларног вртлога преко северне Европе почеће полако да слаби.

Најтоплији дани биће недеља, понедељак и уторак 4.,5. и 6. фебруар са највишим температурама око 15Ц, понегде чак и близу 20Ц.

Главнина хладног артичког ваздуха са проласком дубоког циклона средином следеће недеље остаће северније и источније од Карпата тако да се код нас очекује само мањи пад температура тако да ће максимуми у другој половини следеће недеље бити око 10Ц.

Почетком друге декаде фебруара доћи ће до продубљавања висинске долине даљег пада ваздушног притиска и премештања дубоког циклона преко Европе са запада на исток, тако да средином фебруара у његовој задњој страни према нама ће почети да пристиже хладан ваздух са севера Европе који ће условити пад температуре и поново шансе за појаву СНЕГА у нижим пределима. 

Како пишу хрватски медији, његови учинци ће се осетити брзо, а он ће донети сунце, температуре изнад просека и доста магле у континенталном делу Хрватске. Овај суптропски антициклон толико је јак да ће накратко победити зиму, а највише ће се осетити у Далмацији где се очекује и преко 16 степени.

Зиме неће бити на видику ни у првим данима фебруара, а специфичност овог антициклона је и слаба проветреност па ће у унутрашњости бити доста облака и пуно магле.

БОНУС ВИДЕО: