СПЦ обележава Часне вериге, дан када су ланци неверника спали са Светог Петра. Данас се не иде на пут, а огњиште не оставља "небрањено".

Часне вериге (ланци), Верижњача или Верижица, православни је празник у Срба који неке породице славе и као крсну славу. Прослављају се 16. јануара по старом Јулијанском календару (29. јануара по "нормалном" грегоријанском календару, који иначе користимо).

Фото: СПЦ

 

У многим местима Србије, Вериге се славе као велики празник. У Поповом пољу код Требиња Срби на тај дан не раде теже послове, а жене посте. У Горњој Пчињи код Гњилана празнују овај дан због туче (града), а широм Косова и Метохије да не буде куге, сточари да стока напредује… Због тога домаћини пре зоре захвате неначету воду на извору и са њом прскају стоку. Ратари то исто раде са житом у кошу, да би здраво изгурали зиму до краја.

На овај дан звери не нападају људе, и не шије се одећа. Ко носи одело шивено на Часне Вериге, верује се да ће погинути од грома. Обичај је и да се на данашњи дан ланцима веже кућни праг, и тако дом заштити од нечастивих људи и сила. Не би требало ни да се путује, јер када ви одете, дом остаје "небрањен" и свакаква несрећа може да се догоди (у стара времена страх је "покривао" удар грома, запаљену летину, заклана стока…)

Кад сте већ код куће, слободно мало поспремите, јер Часне вериге нису тзв. црвено слово, па нема никаквих кућевних забрана (прање, пеглање, усисавање…). Напротив, пожељно је да кућа засблиста у славу Светог Петра, који је и иначе заштитник дома и породице.

По народном веровању, од Часних верига настаје блаже време, "јер Бог усијаним веригама почне да пече земљу".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".