До овог закључка су дошли представници израелске војске и обавештајних служби, пише Њујорк тајмс. Оружје које је израелска војска користила за блокаду Газе последњих 17 година сада се користи против њих.

Аналитичари кажу да је група била добро наоружана упркос војној блокади Појаса, захваљујуц́и подземним тунелима за кријумчарење. Међутим, према речима експерата и представника израелске и западних обавештајних служби, недавни обавештајни подаци су показали да је Хамас био у стању да направи неке од пројектила и противтенковско оружје од хиљада неексплодиране израелске муниције испаљене на Појас Газе.

Хамас такође опрема своје снаге оружјем украденим из израелских војних база. Обавештајни подаци, прикупљени током вишемесечних борби показали су да, баш као што су израелски званичници потценили способност Хамаса да нападне земљу, нису успели да правилно процене способност групе да набави оружје, наводи лист.

„Неексплодирана убојна средства су главни извор експлозива за Хамас“, рекао је бивши заменик шефа израелске полиције за уклањање бомби Мајкл Кардаш.

„Отварају израелске бомбе и користе делове за прављење експлозива и пројектила“, објаснио је он.

Поред модерног наоружања, израелски арсенал укључује ракете из Вијетнамског рата, које су САД и друге земље одавно повукле из употребе.
Прошлог октобра, након избијања рата са Хамасом, портпарол Израелских одбрамбених снага рекао је да је неко од оружја које је група користила у нападу 7. октобра произведено у Ирану или Северној Кореји. Тада је показао део оружја Хамаса, заплењеног у насељеним подручјима на југу земље, укључујуц́и мине, ракете и домац́е беспилотне летелице, као и гранате за минобацаче за које је израелска војска истакла да су иранске и севернокорејске производње.

„Мислим да је 5-10 одсто оружја направљено у Ирану, 10 одсто у Северној Кореји. Остатак је направљен у Појасу Газе“, рекао је тада портпарол израелске војске. Пјонгјанг је тада негирао да је Хамас користио севернокорејско оружје током напада на Израел.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: