Три војника америчке војске су погинула, а најмање двадесетак је повређено у нападу дроном током ноц́и на малу америчку испоставу у Јордану, рекли су амерички званичници за ЦНН, што је први пут да су америчке трупе на Блиском истоку убијене од почетак рата у Гази, јавља ЦНН.

Убиство тројице Американаца у Кули 22 у Јордану у близини границе са Сиријом представља значајну ескалацију ионако несигурне ситуације на Блиском истоку. Централна команда САД потврдила је у саопштењу у недељу да су три припадника војске погинула, а 25 повређено у једносмерном нападу дроном који је „ударио на базу на североистоку Јордана“.

Од петка је било више од 158 напада на америчке и коалиционе снаге у Ираку и Сирији, иако су званичници описали сталну салву дронова, ракета и пројектила као неуспешне јер често нису изазвали озбиљне повреде или штету на инфраструктури. Нејасно је зашто противваздушна одбрана није успела да пресретне дрон, што је изгледа био први познати напад на Кулу 22 откако су напади на америчке и коалиционе снаге почели 17. октобра. Америчке снаге у испостави су део мисије саветовања и помоц́и са Јорданом.

Амерички званичници су више пута изјавили да не желе да све вец́е тензије широм Блиског истока прерасту у регионални рат. Упитана прошле недеље да ли је Пентагон проценио да засуптници Ирана појачавају нападе на америчке снаге, заменица секретара за штампу Пентагона Сабрина Синг је рекла: "Не нужно, не“.

У претходно снимљеном интервјуу за АБЦ Неwс који је емитован у недељу ујутру, председавајуц́и Здруженог генералштабова генерал ЦК Браун рекао је да је део посла САД да „увере да се ствари дешавају на Блиском истоку да не дође до сукоба проширити.“

"Циљ је да их одвратимо и не желимо да идемо путем вец́е ескалације која води ка много ширем сукобу у региону“, рекао је он.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: