Џејси Дугард је пуних 18 година била заробљена од стране регистрованог сексуалног преступника Филипа Гарида који ју је држао у дворишној кући. Током тих 18 година, Џејси је Филипу родила двоје деце. Када је ослобођена Џејси, њена деца су имала 11 и 15 година.

Џејси Дугард имала је само 11 година када је киднапована на путу до школе. Тог кобног 10. јуна 1991. она је отета практично на прагу свог дома у области Саут Лејк Тахо у Кафилорнији, а упркос томе што је свему сведочило неколико људи, па чак и Џејсин очух, није било никаквих трагова о томе ко стоји иза свега.

Чак ни ФБИ није успео да уђе у траг девојчици, године су пролазиле, а случај није био ни близу решења. Прошло је практично две деценије и све је указивало на то да Џејси никада неће бити пронађена.

Потом је, 24. августа 2009, нешто више од 18 година касније, мушкарац Филип Гаридо посетио кампус Универзитета Калифорнија у Берклију са две тинејџерке како би се распитао о организацији једног верског догађаја при тој установи. Када је универзитетска полиција урадила проверу Гаридове прошлости, открили су да је регисторивани сексуални преступник на условној слободи због отмице и силовања.

Фото: Профимедиа

 

Испоставило се да службеник који је водио рачуна о условној казни Гарида није ни знао да он има децу. Два дана касније, Гаридо се појавио на састанку са истим службеником, а са собом је повео своју жену Ненси, горе поменуте две девојчице и једну младу жену. Одједном му је шараде и скривања било преко главе и решио је да открије истину.

Две девојчице биле су његове ћерке, али није их добио са супругом Ненси. Оне су заправо биле ћерке поменуте младе жене која се звала "Алиса". Испоставило се да је њу Гаридо отео 18 година раније и у међувремену је силовао више пута. Да, то је била Џејси Дугард!

Џејси је после 18 година коначно била слободна, а своје немило искуство између осталог описала је и у мемоарима "Stolen Life".

Како је изгледала ова отмица и шта се све догодило

Џејси је пре киднаповања била типична, сасвим нормална девојчица. Рођена је 3. маја 1980 године и живела је са мајком Тери и очухом Карлом Пробином. Карл и Тери добили су још једну ћеркицу 1990. године - Шајну. Годину дана након рођења њене сестре, живот Џејси Дугард променио се из корена. Тада су је само неколико метара од прага њеног дома киднаповали Филип и Ненси Гаридо.

Филип је у том тренутку већ био осуђивани сексуални деликвент и убица. Он је 1972. дрогирао и силовао 14-годишњу девојчицу у округу Контра Коста. Четири године касније у Саут Лејк Тахоу убедио је 19-годишњакињу да уђе у његов аутомобил, а потом ју је везао лисицама и силовао. Исте те године покушао је да на исти начин силује и једну 25-годишњу девојку, али је она успела да побегне. Сат времена касније он је намамио другу жртву и одвео је у једно складиште где ју је и силовао. Само је за овај злочин осуђен на 50 година затвора!

Међутим, Гаридо је одслужио само 11 година казне када је комисија за условни отпуст донела одлуку "да не доприноси опасности по здравље, морал и безбедност друштва". Испоставило се да су жестоко погрешили.

Само неколико месеци након што је пуштен на слободу, посетио је једну од својих пређашњих жртава, која је у том тренутку радила у граду Саут Лејк Тахо. Рекао јој је: "Прошло је 11 година откако нисам попио пиће". Она је овај инцидент пријавила Гаридовом агенту за условну слободу, али је он њену жалбу одбацио и напоменуо у досијеу да би "стављање Гарида по електронски надзор представљало беспотребно компликовање на основу хистерије или забринутости жртве".

Филип Гаридо, свестан да се на његове поступке обраћа мало пажње, почео је да тражи своју следећу жртву. Нашао ју је 10. јуна 1991. и то је била Џејси Дугард.

Тог јутра је Карл Пробин оставио своју 11-годишњу пасторку на аутобуској станици, само неколико метара од породичне куће, очекујући да ће то бити уобичајено јутро и да ће Џејси ускоро ући у школски аутобус. Уместо тога, две непознате особе зграбиле су девојчицу и увукле је у свој аутомобил. Пробин, који још увек није ушао у кућу, видео је ово. Скочио је на бицикл и почео да јури за аутомобилом, али није могао да развије довољну брзину. Они су му побегли, а Пробин је истог трена алармирао надлежне органе.

Нажалост, прва потрага није дала резултате, а девојчици нису могли да уђу у траг ни пси, хелокоптери, па ни ФБИ који се накнадно укључио.

Пробин се неколико година касније развео од Тери, Џејсине мајке, а сам је истакао да верује да је отмица крива за све. "Гледајући уназад, можда ми је жао што је нисам загрлио пре него што је отишла. Терина породица веровала је да сам зао према Џејси. Мислим да су мислили да сам ја разлог зашто она није побегла од Гарида. Али, могу да вам кажем да ми је заиста стало до ње", испричао је очух годинама касније.

Како је изгледао Џејсин живот у заточеништву?

Док су власти вршиле потрагу без резултата, Џејси је морала да почне са својим новим, страшним животом у Антиохији у Калифорнији, око 280 километара од њеног родног града, у колиби у дворишту куће Филипа и Ненси Гаридо. Пар је почео да Џејси зове "Алисом", а Филип ју је подвргао континуираној, вишегодишњој серији силовања која је резултирала са две трудноће: првом када је имала 14 и другом када је имала 17 година.

Фото: Профимедиа

 

Џејси је у оба случаја родила ћерке, а Гаридови су је породили без икакве медицинске помоћи. Убрзо су се Џејси у заточеништву у колиби придружиле и њене две ћеркице.

Џејси је водила дневник током 18 година заточеништва; писала је о томе како је уплашена, усамљена, депресивна и да се осећа "невољеном". У почетку је писала о својој породици и питала се да ли је траже. Временом је, међутим, њена изолација од спољног света довела до тога да почне да жуди за било којом врстом људске интеракције, чак и ако је то са Гаридом.

"Осећам се као да тонем. Ово би требало да буде мој живот у коме ћу радити шта год пожелим... али опет ми је то одузео. Колико пута сме да ми то одузме? Бојим се да он не види како ме ствари које говори чине затвореником... Зашто ја немам контролу над својим животом", једна је од њених белешки у дневнику.

Када је Џејси пронађена жива после 18 година, било је потребно много времена да се прилагоди новонасталим околностима. Она готово две деценије нија била третирана као људско биће нити је осетила љубав.

"Смешно је, како сада могу да погледам уназад и видим како "тајно двориште" и није изгледало тако тајно. То ме тера да верујем да нико није марио за мене нити ме заиста тражио", написала је у својим мемоарима.

Како је заправо дошло до разрешења овог случаја?

У августу 2009, два универзитетска полицајца, сумњичави према Филипу Гариду, несвесно су довели до тога да се коначно реши мистерија нестанка Џејси Дугард. Али главно питање је остало без одговора: како Гаридов агент за условну слободу приликом посета није никада успео да примети Џејси у дворишту? Чак се и Џејси у својим мемоарима запитала исто.

Медији су велики део неуспеха за нерешавања злочина свалили управо на овог агента, Едварда Сантоса. Он је у новембру 2022, 13 година касније, прекинуо ћутање о случају.

"Претражио сам целу кућу и никада није било никог другог. Погледао сам у двориште и то је било типично двориште. Обично двориште, није било грозно, није било добро заштићено. Било је пуно отпада и много апарата остављених на травњаку, траве, зараслог шибља... Нисам видео ништа необично у томе", испричао је и додао да је он заправо заслужан за то што је Џејси уопште пронађена.

Тек након инцидента на Универзитету у Берклију, Сантос је постао свестан да Гаридо уз себе има две тинејџерке. Након што је чуо за сумњиву посету Универзитету у Берклију, агент је посетио Гарида у његовој кући и отворено га питао ко су две девочице са којима је виђен. Гаридо је рекао да је њихов отац тај који га је замолио да их покупи.

Сантос је ипак наложио Гариду да наредног дана дође у канцеларију за условну слободу са родитељима девојчица ради даљег испитивања. Уместо тога, Гаридо се појавио са својом женом Ненси, тинејџеркама и Џејси Дугард. Није прошло много времена пре него што је све признао.

"Климнуо је главом три пута и рекао: "Ја сам је давно, давно, отео и силовао, док је још била дете"", рекао је Сантос.

"Волео бих да сам успео да откријем да си заробљена првог дана када сам ушао у ту кућу, Дакле, жао ми је због тога. Али, тог дана ја сам одрадио свој посао", индиректно се путем медија обратио Џејси.

Повратак украденог живота

Џејси је успела да превазиђе трауме и преокрене свој живот за 180 степени. Она је 2011. објавила своје прве мемоаре "Stolen Life" и основала фондацију, организацију која пружа подршку породицама које се опорављају од отмица и сличних траума. У јулу 2016. објавила и своје друге мемоаре "Freedom: My Book of Firsts". Редовни је гост у бројним телевизијским програмима и подкастима у којима говори о свом горком искуству, али и опоравку.

"Постоји живот након што се догоди нешто трагично. Живот не мора да се заврши ако ти то не желиш. Све се врти око тога како на то гледате. Некако и даље верујем да свако од нас држи кључ сопствене среће и да морате да га зграбите где год можете, у било ком облику", написала је у другим мемоарима.

БОНУС ВИДЕО: