Британски ентузијаста за војну опрему Ник Мид (62) на својој фарми у Нортемптонширу има арсенал о коме неке земље могу само да сањају. Мид већину војне опреме купује јефтино, а многа борбена возила нису га коштала више од обичних путничких аутомобила.

Мид је до сада сакупио око 300 тенкова и других војних возила на својој фарми у Нортемптонширу и дозвољава посетиоцима да их возе уз накнаду. Изнајмљивање на неколико сати кошта око 300 евра док за 900 евра можете тенком да згњечите путнички аутомобил.

Мид је своје прво борбено возило, британски самоходни топ Абот, набавио почетком деведесетих година. Коштао га је нешто више од 1.500 евра. За више од 30 година његов возни парк је значајно порастао. Тенкови које поседује се повремено приказују у филмовима или их изнајмљује за венчања или сахране.

Мид је једном приликом пронашао пет златних полуга у резервоару за гориво заробљеног тенка из Ирака. Колекционар је 2017. године на онлајн аукцији купио ирачки тенк базиран на совјетском Т-55 и произведен у Кини. Тенк су наводно заплениле британске трупе 1991. године током операције Пустињска олуја након чега је годинама скупљао прашину у складиштима. Тенк је претходном власнику платио око 30.000 евра.

Кад је тенк преселио на своје имање открио је да је претходни власник некако превидео муницију за митраљез која је остала у резервоару за гориво. На његово изненађење, унутра је било пет златних полуга, вредних најмање два милиона евра.

Фото: Јутјуб принтскрин/On Demand News

 

- Нисмо знали шта да радимо са златним полугама, на крају крајева, не можете само да однесете пет барова у залагаоницу. На крају смо позвали полицију - рекао је Мид за Дејли мејл.

Полицајци су злато однели на анализу и складиштење и Мид га од тада није видео.

Обавештен је да су полуге кувајтске и да су највероватније украдене током ирачке инвазије на Кувајт 1991. године. Признаје да се каје што је злато предао полицији.

- Требало је барем да наплатимо накнаду за налазача. На крају нисам добио апсолутно ништа - рекао је Мид.

(Лента)

БОНУС ВИДЕО: