Можете поновно да будете срећни после развода. Развод вас може пуно научити о браку, љубави, везама и срећи, речи су америчке породичне и брачне терапеуткиње Јанике Висли.

Јаника је 2012. дипломирала за брачног и породичног терапеута и удала за свог дугогодишњег дечка с којим је била четири године.

- Желим да кажем да су то била најсрећније две недеље у мом животу, али у стварности је моја диплома била много узбудљивија. Па, уживала сам у свом меденом месецу. Али искрено, нисам била узбуђена због венчања, то је требало да буде знак сам по себи. Сећам се да сам помислила, након што смо се вратили кући и кад се узбуђење слегло: 'Шта сам то учинила?!'. Али тада је већ било прекасно. Три и по године касније раздвојила сам се од мужа, преселила у дом својих родитеља и поднела захтев за развод - признаје Јаника.

Било је то неколико тешких месеци за њу, али била је захвална када је све завршено 2016. године. Након што је прошла кроз све емоције, схватила је да није боља жена само због тога; али да је пуно научила након што је све то прошла.

Фото: Профимедиа

 

Јаника дели пет болно искрених истина о браку које је могла научити само после развода:

1. Не постоји нешто попут господина 'правог', али постоји господин 'погрешан'

Понекад када сте млади и излазите на састанке, толико сте узбуђени због будућности да често превидите упозорења код својих партнера. Гледате на квалитете и карактеристике као да су споредне јер се фокусирате на лептириће у стомаку. Стварност је да ће једног дана лептири одлетети, а ви ћете заглавити с особом с грозним особинама. Тада схватите колико су погрешни за вас. Некад сте мислили да је он господин 'прави', али сте се јако преварили.

2. Прстен не мења однос

Каква је била веза пре венчања таква ће бити и после. Венчање и прстен неће променити однос, као ни начин на који се односите једно према другоме. Ако сте се лоше односили једно према другом пре брака, лоше ћете се односити једно према другоме и после. Прстен не решава проблеме нити крпи пукотине у вези. Ако је пре био варалица, биће варалица и после. Ако је пре био лош, биће лош и након венчања. Не венчавате се због прстена, барем не би требало. Смисао венчања је жеља да та особа заувек буде ваша особа. Желите их у свом животу у свакој ситуацији. Ако то не можете рећи свим срцем, онда поновно размислите.

3. Није срамота прекинути везу која не функционише

Понекад у животу пролазите кроз ствари и искуства која су неугодна. То је живот. Не слушајте што други говоре. Они нису у вашој кожи. Морате учинити оно што је исправно и аутентично за вас. Ако је то исправна одлука, осећаћете се смирено с њом и све остало ће доћи на своје место. Тешких времена ће још бити, али како стари кажу, тешка времена не трају увек, али тешки људи трају. Људи се не разводе нужно зато што су се једног јутра пробудили и одлучили да више не желе свог супружника. Иако се и то догађа. Развод постаје опција када се завети које су обоје дали не поштују. Брак је договор, уговор. Када се одредбе уговора прекрше, уговор се често поништава. Иста ствар се догађа и с разводом, према терапеуткињи. Већина не улази у развод без да су се борили с том идејом и тиме што то значи за њих и њихове породице. Стварност је таква да многи размишљају о разводу тек након што су се помучили у браку и након што су се носили с много бола и патње, преноси YourTango.

Фото: Профимедиа

 

4. Љубав није исто што и компатибилност

Љубав није увек довољна. Можете волети некога колико год желите, али постоје и други фактори које треба узети у обзир. Везе имају и практичну страну, нису све руже, дуге и лептири. Компатибилност је више од самих интереса. То је такође способност да се сложите и будете на истој страници у вези с одлукама које треба донети у браку. То је способност преговарања и дељења идеја; способност да будете суиграчи. Компатибилност значи да морате управљати изазовним проблемима и комуницирати све време - комуникација не функционира без компатибилности.

5. Не ради се само о љубави

Ако ништа друго нисам научила из свог развода, научила сам да су везе тешке и да захтевају огроман рад. Кад кажете да некога волите, иза тога мора стајати нешто. Не можете то само рећи и држати фиге надајући се да ће испасти најбоље. Потребна је љубав, преданост, стрпљење, комуникација и одлучност. Понекад се једноставно ожените погрешном особом и то је у реду. Морате се излечити и учити из тога. Иако је развод болан, исцељење које може произаћи из њега је ослобађајуће и лепо. Не само да ме је научио лекције о везама и томе на шта треба да пазим, него и много тога о себи и жени каква сам одлучила да будем. Желим да свако ко је прошао сличан пут пронађе свој лек, поуку и леп пут - поручује Јаника.

БОНУС ВИДЕО: