Ивана Мрваљевић, коју памтимо као једну од најзначајнијих црногорских глумица свих времена, рођена је 1976. године на Цетињу.

У родном граду је 1999. године завршила Факултет драмских уметности у класи Бора Стјепановића. Од тада је била и члан ансамбла Градског позоришта, при чему је касније магистрирала продукцију у Торину.

Још током студентских дана, остварила је више улога, но оне најзначајније, како у позоришту, тако и на филму и ТВ-у уследиле су наредних деценија.

Фото: Принтскрин/Прва ТВ

 

 

Глумица је преминула након борбе са тешком болешћу, а када је сазнала за дијагнозу била је у шоку и буквално се онесвестила.

- Јер многи мисле кад кажете карцином - онда то значи адио заувек. Тако сам у почетку и ја мислила, и почела сам да се припремам за неке ствари. Онда сам сазнала за циљане терапије, начине лечења који се нуде. И кренула сам у борбу - рекла је у октобру поводом месеца превенције карцинома дојке за „Слободну Европу“ Ивана Мрваљевић, па додала:

- И највећи страх и највећа мотивација је била моја ћерка. Највећи страх је био за њену будућност без мене. Истовремено је она била највећи мотив да се изборим. Због мог детета сам сматрала да имам један једини избор – да одлучим да победим.

Након почетка терапије, Ивана једно време није играла на матичној сцени Градског позоришта Подгорица, но убрзо се вратила глуми:

- У почетку нисам могла да играм. Убрзо сам схватила да је страх утицао на ту одлуку. Кад сам видела да терапију добро подносим и да могу да функционишем и са дететом, и свим осталим обавезама, казала сам себи, па зашто не бих играла?

Фото: Јутјуб принтскрин/Телевизија Е

 

 

- Пођем, добијем лек, и наставим да живим нормално. Глума ме по много питања спашавала у животу. Мислим да се то догодило и сад. Игра на сцени ми је дала додатну снагу - говорила је Ивана.

Ивана Мрваљевић је пристала да говори о свом личном искуству јер жели да укаже на важност превентивних прегледа који могу спасити живот:

- Жене најчешће све - децу, породицу, посао, обавезе – стављају испред себе. Сутра ћу поћи, прексутра ћу, имам кад… То сам и ја радила. Зато желим да ово буде мој подстрек женама да обавезно пођу на преглед.

Сматра да је довољно јака за све што ова дијагноза собом носи:

- Једноставно, мој живот иде даље, имам много планова и толико тога пред собом, што се тиче позоришта и других ствари - причала је глумица.

(К1/Блиц)

БОНУС ВИДЕО: