Рођена је Римљанка, од високородних родитеља. Отац јој је био побожни хришћанин и Татјану је васпитао у побожности. Када је одрасла није хтела да се удаје, јер се уневести у Христу.

Девица Татјана служила му је дан и ноћ постом и молитвом умртвљујући своје тело и подвлашћујући га духу.

Служила је у цркви, и постављена је за ђаконису.

Тадашњи цар Александар био је неодлучан у вери. Његове слуге пред њега су један дан извеле Татјану девицу у Аполонов храм да се поклони. Она се помолила Христу и одмах се догодио земљотрес, од кога ја пао идол и разбио се у комаде а из њега излетео и ђаво и побегао. Срушио се и један део храма који је убио многе незнабожце.

Након тога Татјану су извели на суд и мучење

Татјану су сурово мучили – шибали је, секли јој месо, стругали жилетом, очи јој извадили кукицама и бацали је у тамницу. Тамо је Бог слао анђеле који су јој лечили ране, тако да се Татјана свако јутро јављала мучитељима потпуно здрава.

Према предању, док су је тукли мучитељи су трпели велику бол јер је била тврда као наковањ, али су по наредби наставили да је муче. Док су је секли жилетима из њених рана није потекла крв, већ млеко и почео је да се шири диван мирис.

У једном тренутку им се отворише очи и око Татјане су угледали четири анђела. Након тога осморица њих почели су да верују у Христа, због чега су и они мучени и убијени.

Једном су је бацили пред лава, међутим, животиња је почела да се умиљава и ништа јој није урадила.

Бацали су је у огањ, али су је опет анђели спасили, а слуге остадоше мртве.

На крају, довели су и њеног оца и посекли обоје мачем. Упокојила је око 225. године и увенчена је бесмртним венцем славе.

Молитва светој мученици Татјани

Овчица Твоја Исусе, Татијана, зове силним гласом: "Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом.

Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе." Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&