Џесика и Адам Дејвис из САД већ су имали четворо деце, али су свеједно одлучили да усвоје још једно дете, 6-годишњу девојчицу из Уганде. Речено им је да је мала Намата остала без своје породице. Тата јој је умро, а мама није бринула о њој, па је никад није послала у школу.

Агенција која је организовала усвајање рекла је породици Дејвис да њена мајка не може да брине о њој и да би усвајање било исправно решење. Они су пристали и 2015. је посетили у Уганди, али не у њеном дому него у сиротишту у којем није имала играчке, па чак ни собу с прозором.

Девојчица их је одмах освојила, па су одлучили да је усвоје и одведу са собом у САД. Али чим је научила енглески, Намата је почела да им прича како јој фали њена мама. Све што им је рекла била је потпуна супротност од онога што су чули од агенције за усвајање.

Баш све је била апсолутна лаж. Схватили су да су преварени и да су усвојили дете које је живело срећно са својом мајком. Обавестили су институције и успели да ступе у контакт са Наматином мајком.

Оно што су видели никако није била уобичајена реакција злостављаног детета. Баш супротно, Намата је била пресрећна кад је видела своју мајку преко видео позива. С њеном биолошком мајком договорили су да ће је школовати и вратити када заврши образовање.

- Једина траума коју је ово дете доживело била је последица тога што смо ми пожелели дете, те ѕмо то рекли агенцији. Била је срећна код куће са својом мамом док је нису отели и довели нама - испричао је Адам.

Фото: Јутјуб принтскрин/CNN

 

Организација Reunite Uganda, која се бави управо оваквим проблемима, касније је сазнала да је Намата практично отета од своје породице заједно са још седморо деце из њеног села и послата у сиротиште како би преваранти дошли до новца.

Породица Дејвис је знала да је њено усвајање била обична превара па је Намату након годину дана вратила у Уганду, где сада живи са својом мајком. Иако је изгледало да ће остати без своје породице, њена прича се ипак добро завршила, а у породици Дејвис је пронашла добре пријатеље који ће с њом остати у контакту вероватно до краја живота.

БОНУС ВИДЕО: