"Новости" вам преносе како је о малом/великом српском чуду известио најпознатији шаховски портал на планети, "Chess.com":

Осмогодишњак ушао у историју, постао најмлађи који је победио велемајстора у шаху

Леонид Ивановић из Србије је заслужио своје место у историјским књигама јер је постао први играч млађи од девет година који је победио велемајстора у класичном шаху.

Свет шаха је у последње време сведочио бројним несвакидашњим дечјим резултатима, чак и код неких још млађих учесника, вероватно због пандемије и чињенице да је рејтинг систем каснио да одржи корак са њиховим растом у шаховској снази.

А једaн од последњих примера (несвакидашњих дечјих резултата) десио се у Београду, у Србији, прошле недеље. Леонид Ивановић, још увек на месец дана удаљен од свог деветог рођендана, (на том турниру) је освојио четири поена јер је победио у три меча, двапут ремизирао и само једном доживео пораз. Учинак од 2056 донео је 81 поен његовом рејтингу.

 

 

Али, Ивановићева победа над 59-годишњим велемајстором, Милком Попчевим, који има рејтинг 2193, заслужује пажњу. Овај малишан је добио једну помало збркану партију против велемајстора, што му је донело јединствени рекорд: са осам година, 11 месеци и седам дана, Ивановић је постао најмлађи играч који је у класичном шаху победио велемајстора, према нашем истраживању.

Иако његов супарник није међу велемајсторима који имају највиши рејтинг, поменути дечкић је постао први играч млађи од девет година који је савладао велемајстора у класичној верзији шаха.

Претходни рекорд држао је (потом и сам велемајстор) Авондер Лианг, који је имао девет година, три месеца и 20 дана када је савладао Ларија Куфмана. А да све ово ставимо у перспективу: (најбољи шахиста света) Магнус Карлсен имао је 12 и по година када је први пут победио велемајстора (Криста Ворда, на Политикен купу 2003.)

Ивановић је као четврти завршио такмичење за осмогодишњаке на Европском првенству за младе шахисте. Са ФИДЕ рејтингом од 1865, четврти је на свету међу играчима рођеним 2015. или касније, а испред је Бодхане Сиванандан и Романа Шогџијева, два талента која су била у жижи интересовања због недавних сензационалних остварења.

 

 

Шогџијев (деветогодишњак, прим. прев.) је победио пет велемајстора током Светског првенства у брзом и 'блиц' шаху, док је (осмогодишња) Швинанданова запрепастила шаховстки свет када је на Европском 'блиц' шампионату освојила награду за најбољу шахисткињу.

Леонидова мајка Лидија је за Chess.com рекла да је шаховско путовање њеног сина почело у Новом Саду, граду познатом по шаховској традицији, где је од старијег брата научио да игра, а потом се придружио клубу у својој основној школи. Недавно је направио значајан помак.

- Победио је три ФИДЕ мајстора, једног велемајстора, одиграо нерешено са једним ФИДЕ мајстором и једним међународним мајстором, а иако је доживео неке поразе, осећа да може да игра против ривала који имају највеће шаховске титуле. Радује се таквим мечевима и мотивисан је последњим добрим резултатима - рекла је његова мајка, додајући да Леонид сада ради са личним тренером двапут недељно и да игра брзи шах и решава шаховске проблеме на поменутом порталу - закључује се на најпосећенијем шаховском сајту на свету.

БОНУС ВИДЕО: