Оружана пљачка у суботу у апотеци "1.мај" у Смедереву трајала је 12 минута, а међу девет заробљених људи био је и дечак стар 10 година. Осумњичени Е. С. (40) из Смедерева ухапшен је због сумње да је у суботу у улици Носилаца албанске споменице наоружан упао у апотеку и држао три раднице и шест муштерија заточене у објекту, где је претио, пуцао, а затим украо око 120.000 динара и покушао да побегне. Ухапшен је у брзој акцији смедеревске полиције.

Драму која се догодила пре три дана за Курир је детаљно описала директорке апотеке "1.мај" у Смедереву Славица Ботић, дипломирани фармацеут. Она је на почетку разговора истакла "да је пљачка била као у неком филму." "На сву срећу нико није повређен, иако су и моји запослени и наши пацијенти, муштерије које су се нашле у суботу у нашој апотеци претрпели велики шок и стрес, јер је тај маскирани човек витлао пиштољем и држао их уз зид", рекла је Ботић.

"Тог дана три раднице су биле у смени и у једном тренутку је ушао, како се види на камерама, маскиран преко целог лица и у руци је имао пиштољ. Пришао је радници која је радила на шалтеру где се издају лекови на рецепт, уперио пиштољ у њу и рекао јој: "Дај паре!" Како је даље детаљно објаснила саговорница, радница је веома прибрано и храбро реаговала. "Присебна радница је пришла колегиницама и рекла им: 'Бежите, он има пиштољ!' Једна од њих је почела да бежи, док се друга паралисала, легла је на под апотеке. Радница која је побегла окренула се и видела да иза ње нема колегинице, па се вратила по њу и охрабрила је уз речи "дођи, пузи, пузи" и тако су њих две отишле у део иза и закључале се у купатило", објашњава Ботић и додаје:

С друге стране, радница која је и даље била за пултом је узела фиксни телефон и позвала полицију. Храбро је све урадила и остала у том делу апотеке где је маскирани разбојник види. Он је иначе, за ове две раднице које су отишле позади вероватно мислио да су оне отишле по новац и упутио им се речима: "Имале сте пет минута, а сада само два минута! Дођите и донесите новац!"

Према наводима директорке смедеревске апотеке, тих 12 минута у објекту од 400 квадрата било је и више него драматично. Такође, она је додала и да је осумњичени Е. С. током драме био веома успорен. "Маскирани разбојник је пацијенте који су у том тренутку били у апотеци постројио уз зид, витлао пиштољем и пуцао у плафон. Испалио је пет или шест хитаца, а иначе, у том тренутку у апотеци су били један човек и отац и син стар око 10 година. Отац дечака је био прибран, док је дечак био у стању шока, збуњен...", каже саговорница и наставља:

"У једном тренутку, други пацијенти су ушли у апотеку не знајући шта се дешава, а осумњичени их је уз претњу и гестикулацију са пиштољем дочекивао са речима "ајде, ајде". Драма је трајала и трајала, а смедеревска полиција је опколила апотеку и формирала два тима. "На сминку, а и касније када су ми запослене причале како се све дешавало, деловало ми је као да је у питању био неки филм. Осумњичени се и неколико пута обратио нашим муштеријама: "Ви знате зашто сте ви овде, али не смете да бежите". Убрзо је узео фотељу која је била у апотеци, приближио је тим шалтерима и почео да разбија каљено стакло, није успео из првог пута. Ударао је и пиштољем у стакло, а онда га је разбио", описала је Ботића за Курир и додала да се стакло разбило, а да је осумњичени прескочио у део где су обитавају запослени.

"Када је ушао у тај део, знао је да апотека има ти фискалне касе и узео је негде око 120.000 динара. У једном тренутку видео је полицију и рекао је: "Ево, стигли су!" Једна екипа је упала у апотеку са предње стране и тада су почели да вичу нашим муштеријама "бежите, бежите" како би прошли неповређени. Такође, он је тада побегао да задње стране објекта и ту га чекала друга екипа полиције која га је ухапсила.

Славица Ботић која успешно руководи апотеком која има дугу традицију у овом граду, рекла је за Курир да је веома поносна на своје запослене како су реаговали у датој ситуацији. Такође, она је додала и да раде на томе да ураде све безбедносне мере које би требало у договору са фармацеутском комором коју су одмах обавестили о инциденту, као и са радничким синдикатима на који начин могу да заштите своје запослене.

"Имам нешто да поручим и нашим пацијентима, муштеријама који су били у нашем објекту када се десила пљачка да ми желимо да им помогнемо да они превазиђу страх и трауму коју су доживели тог дана", закључила је она. Подсетимо, Е. С. је ухапшен након оружане пљачке апотеке у Смедереву. Такође, њему се на терет ставља да је и пре оружане пљачке покушао да опљачка и трафику, али га је радница отерала тако што се забаракадирала и позвала полицију. Истрагу води Више јавно тужилаштво у Смедереву.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".