Активирањем јединственог портала Увид у рачун за Републику Србију престали су са радом досадашњи регионални портали. Регистрацијом на нови портал, корисници добијају приступ технички унапређеној верзији са новим корисничким функцијама.

Портал „Увид у рачун“ поново је доступан корисницима за преузимање е-рачуна и електронско плаћање. На порталу су доступни рачуни за децембар 2023. године, као и архива рачуна и уплата током претходне три године, уз деталјан преглед потрошње по зонама и тарифама.

Сви децембарски рачуни доставлјени су и „Пошти Србије“, уз рок за попуст за редовно плаћање 29. јануар. Грађанима је за рекламације поново на услузи и кол центар ЕПС. Напомињемо, дигитална претња ни у једном тренутку није угрозила процес производње електричне енергије, нити безбедност података наших купаца. ЕПС предузима опсежне мере како би осигурао да се овакви инциденти не понове. Подизање нивоа дигиталне безбедности, као клјучног приоритета, због захтевних процедура, величине и сложености система, условило је постепено враћање ИКТ система у функцију.

Фото: Новости/Д.Н.

 

"Електропривреда Србије" се готово месец дана опорављала од незапамћеног хакерског напада, крипто типа, који ни на који начин није угрозио производњу, нити снабдевање електричном енергијом, а несметано су се одвијале и све активности трговине струјом уз поштовање преузетих обавеза.

Предузете су све заштитне мере у циљу очувања система и заштите безбедности података. Из безбедносних разлога ИТ системи су стављени ван функције све док ИКТ стручњаци не буду потпуно сигурни да је вирус елиминисан.

ЕПС је све време апеловао се на стрпљење корисника портала "Увид у рачун", пошто је услед предузетих заштитних мера његов рад био отежан. О хакерском нападу су одмах обавештени надлежни државни органи који преузимају мере из своје надлежности.

"Електропривреда Србије" није изузетак, јер се хакерски напади све чешће дешавају широм Европе и света. Недавно се у сличној ситуацији нашла и Холдинг Словенске електране, словеначка електропривреда.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: