Поједини родитељи кажу да су претње упућене само наставници хемије, док већина стоји иза информације да је поменуо и вршњаке и друге наставнике.

О свему су обавештене надлежне институције, а према налогу Вишег тужилаштва у Суботици против њега ће полиција поднети кривичну пријаву због угрожавања сигурности.

Према речима мајке једног од ученика "исти дечак је и раније нападао њено дете уз исте такве претње", док отац ученика нижег разреда каже за "Блиц" да се "ученик прошлог понедељка лоше понашао на једном часу због чега је школа донела одлуку да буде суспендован са наставе пет дана, а што је наводно код њега изазвало револт".

Дошао у школу да прети

- Међутим, за време суспензије он је девојчици из школе са којом се дружи рекао да ће "их све побити, и разредног старешину и наставницу хемије". Не знам колико су тачне тврдње да се настава у четвртак одвијала иза затворених врата, али очигледно се нешто догодило ако су реаговали и полиција и тужилаштво – каже Суботичанин и напомиње да неће пустити своје дете у школу ако се не реши проблем са тим дечаком.

"Потребна му је помоћ"

- Сви знамо да дечак има проблема. Њему је потребна помоћ и спремни смо да помогнемо, али не можемо да дозволимо да се понови, не дај боже, "Рибникар". Никоме није свеједно. Захтеваћемо да нам се прво каже шта се тачно догодило и да се нађе неко решење, да се нико не осећа угрожено и небезбедно – изјавио је овај отац за „Блиц“.

Све надлжене институције упознате са овим случајем
У Полицијској управи Суботица кажу да је школском полицајцу који се налазио на дужности у школи пријављен проблем који наставно особље ове школе има са једним учеником осмог разреда.

- О свему је упознато Више јавно тужилаштво у Суботици које је наложило да се против овог ученика поднесе кривична пријава због сумње да је учинио кривично дело угрожавање сигурности – саопштили су из полиције.

Директорица ОШ „Сечењи Иштван“ Кристина Антал Динчић каже у изјави за „Блиц“ да према информацијама које су се појавиле и у вези са њима школа је преузела све што је у њеној надлежности.

-Школа је обавестила све надлжене инситутције. У школи се није десио инцидент и то је све што могу тренутно да вам кажем пошто је цео процес још у току – каже Кристина Антал Динчић.

"Све смо покушали, али не вреди"

Мајка ученика, који похађа наставу у истом одељењу са дечаком који је, како тврде родитељи, упутио претње вршњацима и наставницима, каже за „Блиц“ да „њеног сина напада три године“.

-Верујте, све смо покушали, и разговоре са психологом, с њим, његовом мајком... На све солуције смо пристајали. Знамо да дечак није добро, има проблеме, то нико не спори, али то никоме не даје за право да некоме прети, да удара и малретира некога, поготово су претње ножем биле страшне. Моје дете је први пут напао у петом разреду, физички у учиниоци. Хтео је да одбрани другарицу којој је тај дечак заврнуо руку и рекао му је само : „Молим те, остави је на миру“, али он је насрнуо на њега, залетео се, а моје дете се одбранило тако што га је оборио на земљу. Пред другом децом је мом сину рекао : Сачекамо ћемо те ја и моји другари и избошћемо те ножем!. Сви су били у уплашени – тврди мајка.

Са сином је отишла код психолога и директора и пријавила инцидент, а како је био поменут нож, све је пријављено и полицији.

- Не можемо знати да ли је озбиљно мислио или је то рекао у афекту.У школи сам захтевала да се то дете макар пребаци у друго одељење, другу смену, било шта да ураде, али одговор је увек био да не могу то да ураде, већ ће мало више да обрате пажњу на њега. Агонија се понављала периодично, једном у пола године. Рецимо, на крају седмог разреда то дете је пришло мом сину на ходнику, залетео се и псовао му је мајку и оца...Деца су нам испричала да моје дете њега ни у једном тренутку ударио, већ се бранио одгурујући га, а остала деца су га удаљила. Залетао се на њега као да ће да га гурне са степеница. Док је моје дете силазило низ степенице гађао га је школским ранцем – каже саговорница.

Након тога су организовани разговори са мајком дечака једном недељно у школи с циљем да се деца помире.

- Како свом детету да објасним да се понаша према њему као према добром другару ако му он то све ради? Константно смо у страху шта ће урадити ако га види негде на улици. Сада се обрушио на све - каже мајка ученика „Сечењи Иштван“.

Претње на Инстаграму

- Крајем августа прошле године, на „Инстраграму“, у групи основаца из Суботице, у којој се углавном договарају где ће играти фудбал, где ће се видети, он је послао фотографију ножа и претио да ће доћи у насеље и све их побити. Видела сам те поруке јер пратим друштвене мреже свог детета, све сам скриншотовала и послала разредном. Тада моје дете напоље није излазило 15-20 дана. Није то шала, могу да не буду празне претње. Мени је жао тог детета, али неко с њим мора да ради. Није безбедно да иде у школу, плашим се и шта ће бити када се заврши школа, када крену да излазе. Никада нећу бити мирна. После овог што се сада догодило, наравно да сам се јако уплашила јер знам да има пик на моје дете – каже саговорница и додаје да ће у понедељак у 16 сати испред школе бити одржан протест родитеља.

- Имали смо родитељски и дали смо ултиматум : ако он долази у школу, наша деца неће долазити. Нека нађу неко решење. Тражимо већу безбедност наше деце - каже је ова мајка.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: