- Министарство унутрашњих послова наставља са појачаном контролом и присуством у зонама основних, али и средњих школа које гравитирају ка прометнијим саобраћајницама - рекао је за Танјуг Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције.

Он је прецизирао да ће се вршити контрола брзине кретања возила, пре свега да би се заштитила најмлађа популација која после дужег временског периода долази у школу.

- Ову активност спроводи заједно Управа саобраћајне полиције и Управа полиције. Поред саобраћајних полицајаца биће и полицајци опште надлежности. Пре свега ће се водити рачуна о безбедном доласку и одласку најмлађе популације основаца, као и средњошколаца. Ангажовано је 800 полицајаца да буду непосредно поред школа - рекао је Беленцан.

Беленцан је изјавио да МУП наставља и васпитно-превентивни рад, то значи да ће у другом полугодишту бити обрађене теме са ученицима 3. и 4. разреда, прво полугодиште се радило са 1. и 2. разредом, а од априла креће едукација и са старијим разредима - 7. и 8. да би се ушло у активности "безбедна матура".

- Ова школска година се ради по посебном начину организовања јер су одређене активности настале због немилих догађаја, али када говоримо о нашем присуство проширено је и на период другог полугодишта да би се одржао ниво безбедности који је постигнут - рекао је Беленцан.

Он је напоменуо да се "може рећи да је смањен број прекршаја у односу на период 2021. године који су извршени у саобраћају у зонама школа.

И када говоримо о безбедном превозу деце, треба подсетити да је обавезно да деца буду у дечијем седишту уколико су нижа од 1.35 метара.

БОНУС ВИДЕО: