Вест о његовом хапшењу донела је велико олакшање породиљама Марици Михајловић из Шида и Јелени Ивковић из Руме, које овог доктора сматрају одговорним за смрт својих беба и које кажу да је јако битно да правда победи како ниједна породица не би доживела бол кроз који су они прошли.

- Задовољни смо што је гинеколог М. М., који ме је породио и чијом кривицом је умрла наша беба, ухапшен. Надамо се да ће правда бити на нашој страни, да ће одговарати за смрт нашег детета, које је требало да се роди здраво и право јер је трудноћа била уредна. Изгубили смо нашу Елену и сада не само што желимо да кривац одговара већ ово радимо и зато да се иста ствар не би десила неком другом. Зато је важно да доктор М. М. одговара и зато је важно што је ухапшен и притворен - рекла је за Курир Марица Михајловић, која је оптужила доктора М. М. за акушерско насиље и то да је одбијао да јој уради царски рез у болници у Сремској Митровици, због чега се, након више сати мучења и ње и бебе, беба заглавила у каналу, а након мучног порођаја убрзо и преминула.

Изјаве у полицији

Марица и њен супруг Данијел Новаков дали су у петак изјаву у полицији, где су испричали све околности у вези с порођајем.

Фото: Друштвене мреже

 

Подсетимо, Марица се породила 12. јануара, а о свом мучном порођају причала је за Курир.

- Преклињем га да ме породи на царски, да ми спасе дете, а он ме удара и стиска за вилицу, прети да ће ме ударити, имаћу "две лобање", да ће да ми смрска главу, вређа на националној основи. И даље молим за помоћ. Кад је видео да беба не може да се роди никако, зауставља ми порођај, креће да ми даје анестезију и да ме цепа вагинално да би беба могла да изађе. Скаче по стомаку, стиска ребро, ломи ми ребро, губим свест, беба се заглавила у карлици и ту се укакила од притиска и прогутала сав садржај. Узме ваздух, али не може да издахне јер су јој плућа зачепљена. Долази до стварања мехурића на плућима. Успевају у 23.05 да изваде бебу, није дисала, срце јој је стало. Успели су да је реанимирају, ставе на апарате и транспортују за Нови Сад. Али ујутру су јавили у шест да је беба преминула, али и да би, да је остала жива, била биљка, имала би оштећења на мозгу - испричала је она.

И Јелени Ивковић из Руме, како је испричала за Курир, много је драго што је доктор М. М. ухапшен.

Фото: Приватна архива

 

- Надам да ће дуже бити у затвору, а ја сам за то да на робији остане доживотно због смрти два детета - мога сина и Маричине ћеркице, који је требало да се роде живи и здрави, али су умрли његовом кривицом - рекла је Јелена, чији је син након три и по месеца борбе за живот преминуо пре скоро годину дана због тешког оштећења мозга услед губитка кисеоника током порођаја у болници у Сремској Митровици за шта оптужује гинеколога М. М, који је и водио њену трудноћу.

Тешко дело против здравља

Подсетимо, М. М. (45), лекар Опште болнице у Сремској Митровици, ухапшен је у петак због, како је саопштио МУП, постојања основа сумње да је извршио кривично дело тешка дела против здравља људи.

Према члану 259 Кривичног законика ако "неко лице буде тешко телесно повређено или му здравље буде тешко нарушено, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година", а адвокат Денис Бећирић каже за Курир да је у случају смрти казна и већа:

- Уколико је приликом извршења неког од кривичних дела из групе дела против здравља људи, у коју спада између осталог и кривично дело несавесног лечења, наступила смрт неког лица, закон превиђа казну затвора у трајању од 2 до 12 гоодина.

БОНУС ВИДЕО: