Ова жена, која се у том тренутку тек породила, како пише "Република" и за коју каже да је име познато редакцији, испричала је које је све страхоте тих дана преживела Марица, али и све остале жене у породилишту.

- Тај дан су дошле две женице које је требало да се породе, Марица и још једна. У нашем породилишту свака има своју собу и свака од нас је одмарала, нисмо се пуно виђале на ходницима. Та друга се породила пре Марице. Дошла је у нашу собу и испричала нам да се она мучила 15 до 17 сати пре порођаја - почела је причу за "Републику".

Како даље пише овај портал, око пола 10 увече ова неименована жена је заспала, а онда ју је пробудила галама.

- Чула сам вику и дреку и срамота ме је шта сам све тог дана чула. Један гинеколог, специјалиста, да каже оно пацијенткињи која је у тешким муковима и боловима. Говорио јој је: "Напни се, пи*да ти материна!", а чуло се и "Гурај, краво!" - тврди ова жена и додаје да је било и увреда на националној и верској основи.

Она је потврдила и оно што је Марица Михајловић раније испричала, да ју је доктор физички злостављао током порођаја.

Зубе јој је стискао, није јој дао да галами, стискао је за вилицу... Она је у једном тренутку завапила: "Лишите ме мука, спасите ме!" - рекла је она и додала да се и жена која се у исто време порађала веома уплашила.

"Апарат је запиштао, све смо изашле из соба"

Да је у том тренутку требало да се породи, каже, одмах би потписала папире да изађе на своју одговорност и оде у друго породилиште.

- Језиви крици њених запомагања преламали су се породилиштем. Све су се жене пробудиле и биле су уплашене! Жене су повикале како је некој беби лоше, сви су одмах нашли на једном месту, сестре, бабице, доктори... А онда је апарат запиштао, мислим да су ту они реанимирали бебу - испричала је она.

Како каже, уплашила се у том тренутку да није њена беба у питању, јер је превремено рођена.

- Устала сам, стала сам на врата собе и видела да су све сестре стајале около када су покушавале да бебу врате у живот. Када сам видела жену, схватила сам да је то та Марица и да је њена беба у проблему - испричала је она.

Подсетимо, Марица Михајловић је цео случај о мучном порођају и смрти бебе изнела на свом Фејсбук профилу, по чему смо писали у више наврата. Прво је изнела детаље самог порођаја, а затим је најавила и да ће против болнице и лекара поднети тужбу.

Поводом целог случаја огласила се и министарка здравља Даница Грујичић, која је рекла да је акушерско насиље недопустиво. Она је додала и да је наложила и спољашњи стручни надзор и да очекујем брзи одговор инспекције.

Због овог случаја у Општој болници у Сремској Митровици заштитник грађана је покренуо поступак, а у свом саопштењу су навели да је то учињено јер "информације упућују на то да је смрт новорођенчета узрокована акушерским насиљем".

Општа болница из Сремске Митровице саопштила је да је за цео случај сазнала из медија и са друштвених мрежа и да је одмах обавештено Министарство, као да је покренут унутрашњи надзор.

Подсетимо и то да је доктор М. М. како смо сазнали сам јуче отишао до полиције у овом граду, али да би тражио да му се додели обезбеђење, јер се, како је рекао, "плаши за своју безбедност". У полицији су његов захтев одбили, односно проценили да нема потребе да се ставља под такву заштиту на основу онога што је пријавио.

Доктор М. М. (45), лекар специјалиста гинекологије и акушерства у Општој болници у Сремској Митровици, који је оптужен за акушерско насиље, напослетку је ухапшен по налогу Вишег јавног тужилаштва због постојања сумње да је извршио кривично дело тешка дела против здравља људи.

(Република, Блиц)

БОНУС ВИДЕО: