Авеис је рекао да су трагали за путницима од среде увече.

„Они врше потрагу на веома практичан начин јер морају да ангажују локално становништво у тој области да би добили информације и прикупили обавештајне податке како би пронашли где се налазе и како би могли да буду брзо спасени“, рекао је он, додајући да сомалијска влада још увек је чекао ажурирање претраге.

Осам људи је било у хеликоптеру када су га ухватили борци Ал Шабаба у региону Галмугуд, укључујући странце и једног држављанина Сомалије, рекао је Авеис. Он није могао да потврди да ли је неко погинуо или побегао, рекавши да сомалијске снаге трагају за свих осам особа.

Хеликоптер УН за хитну помоћ извршио је принудно слетање вероватно због механичког проблема у Галмудугу, који је контролисан због терористичке групе повезане са Ал Каидом, наводи државна сомалијска национална новинска агенција (СОННА).

Оператер хеликоптера који је уговорио са УН рекао је за ЦНН да је "упознат" са инцидентом, али је одбио да пружи више детаља.

У хеликоптеру је радила посада из Икаруса, организације која пружа медицинску негу у конфликтним ситуацијама широм света.

„Ми блиско сарађујемо са нашим колегама у Сомалији и напори за реаговање су у току. Не бисмо желели да поткопамо било који од напора да се ова ситуација реши даљим коментарисањем у овом тренутку“, рекла је компанија са седиштем у Дубаију у саопштењу за ЦНН.

Инцидент се догодио недељама након што је Маалим Ајман, виши вођа милитантне групе л-Шабаб која делује у Сомалији и Кенији, убијен 17. децембра у заједничкој војној операцији између сомалијских и америчких снага.

Авеис је у петак објавио смрт Ајмана.

„Ајман је био одговоран за планирање више смртоносних терористичких напада у Сомалији и околним земљама“, рекао је Авеис у изјави на друштвеним мрежама у то време.

Ајман је одговоран за терористички напад на америчко и кенијско особље на аеродрому Манда Беј у Кенији 5. јануара 2020, кажу амерички званичници.

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: