Богојављење је један од најлепших наших празника који је обележен многим лепим веровањима наших старих. Обележава се и пливањем за Часни крст, као и одласком у цркву, где би требало искрено да се помолите и узмете Свету водицу.

Велико водоосвећење се врши два пута у години на Крстовдан (Навечерје Богојављења) и на Богојављење, у коме се сећамо Крштења Исуса Христа у реци Јордан, у коме Црква види не само прототип омивања грехова, но и стварно свећење природне воде погружавањем Бога у телу у воду. Том приликом призива се Дух свети који обичну воду претвара у свету.

Осећена вода је "вода живота" и као таква конзумира се са великом вером и може да уради немогуће. Ако верујете - чуда ће се и десити. Света вода се може пити или са њом се може шкропити (особа или просторија, предмет и тд.). На тај начин благослов свете воде прелази на нас и у нас.

Верник се мора посебно припремити за овај чин испијања воде: пост на Крстовдан је једна од припрема као и молитва на уснама али и у мислима.

"Господе Боже мој, помилуј ме грешног!" , молитва је над молитвама, која може да се изговара у тренуцима испијања свете воде, али најважније је искрено покајање и вера у моћ севете воде.

Богојављенска вода није кварљива и у кући може стајати колико год хоћете, међутим она неће имати никакву моћ ако је чувате у некој флаши. Када вам је дан лош из било ког разлога, попијте гутљај воде или се њом умијте. Уз искрену веру света вода може само да помогне.

Фото: Википедија

 

 

Шта треба да урадите са Богојављенском водицом од прошле године?

Света Водица, нарочито она Богојављенска (коју народ углавном и носи својим домовима), може се чувати неограничено време. Ма колико је дуго чували, она не губи своју освећујућу благодат. Има у народу породица које Богојављенску водицу чувају по тридесет и више година, с тим што сваке године, од нове водице, када је донесу из цркве, помало додају у флашу у којој држе стару водицу.

Према народном предању и обичају који је Црква прећутно усвојила, те је исти стекао предањску вредност, уколико се сва количина Богојављенске Водице не утроши побожно у току године, онда се тај остатак, када стигне нова Водица, сипа у бунар, у реку или у цвеће. У сваком случају тамо где се неће изложити гажењу и обесвећењу.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&