Богојављење се увек обележава тачно 19. јануара, чиме спада у ред "непокретних празника" јер се не мења из године у годину.

Ово је празник којим се завршава период који се назива некрштеним данима, а траје од Божића до Богојављења. То је период од Христовог рођења до његовог крштења у реци Јордан. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован.

Фото: Википедија

 

 

Ноћ уочи празника, по народном веровању, отварају се небеса и на њима се указује Бог. Отварање небеса, по овом веровању, везује за испуњење жеље.

У појединим деловима Србије, девојке или  жене одлазе на извор пре свитања да захвате воду. У извор или текућу воду, баца се зрневље пшенице или кукуруза уз речи: „како иде вода, тако да код нас иде берићет". Потоме се враћају кући са водом у коју је потопљен босиљак.

Обичаји и веровања на Богојављење

Уочи Богојављења, као и на сам празник, након литургије, врши се велико освећење воде, та вода се узима, а онда носи кући. Чува се као света драгоценост и никада се не квари. Према веровању треба је пити током целе године ради исцељења и заштите од свих болести, као о очишћења душе и тела.

Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

 

 

Верници се на Богојављење поздрављају речима "Христос се јави" а отпоздрављају са "Ваистину се јави".

Један од највећих обичаја је пливање за Часни крст и одржао се у многим крајевима србије.

Постојало је веровање да ће младе девојке на богојављенску ноћ на небу угледати лик онога за кога ће се удати. У неким крајевима девојке су користиле огледало да би угледале лик суђеног. Поред огледала стављале су се свеће, а морало се водити рачуна да се огледало случајно не прегреје и не пукне.

БОНУС ВИДЕО:

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&