Заборавили сте извадити из замрзивача месо које планирате припремити за данашњи ручак?

Без бриге, нудимо вам одличан савет за обављање ове наизглед немогуће мисије у трен ока.

За ‘природно’ одмрзавање меса требаће вам осам сати, на собној температури упола мање, а с овим триком само 5 минута. Притом треба знати да трик не подразумева кориштење микроталасне.

Одмрзавање у микроталасној врло је популаран, али ризичан потез када немате времена за дуготрајну процедуру. Наиме, тешко је одредити време за које ће микроталасна одледити шницлу или неки други комад меса, а притом га неће почети кувати.

Фото: А. Станковић

 

 

Уместо тога, употребите ово:

2 метална лонца
комад меса
прозирну пластичну фолију или кесу
воду из чесме

Поступак:

1. Поставите један лонац на дно с врхом према горе, у прозирну кесу ставите шницлу коју желите одледити, а с другим лонцем поклопите комад меса.

2. У други лонац улијте врућу воду, па пустите да се месо овако одлеђује 5 минута. Можда ћете морати продужити време држања меса под лонцем ако је у питању дебљи комад шницле

3. Извадите из врећице и припремите месо на уобичајен начин.

Погледајте ову процедуру:

Зашто овај трик пали?

Метал, посебно алуминијум, је одличан проводник топлоте. Комад меса између два метала, те у комбинацији с масом воде која притиска површину протеина брже ће досегнути собну температуру.

На овај начин можете одмрзнути тање шницле од пилетине, црвеног меса или рибе, као и млевено месо које је развучено на плиткој подлози.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: