Здрав и укусан ручак не мора уједно да буде и скуп. Неки од бисера наше традиционалне кухиње нису уопште скупи за припрему, сви их воле, а притом су и укусни. Ми вам данас доносимо пет предлога за добар ручак који ће вас коштати највише 500 динара, а задовољиће потребе четворочлане породице. Наравно, све зависи од тога где купујете намирнице, али ако избегнете луксузне радње и упутите се на пијацу, видећете да можете да добијете сјајан ручак за ове паре.

ПИКАНТНИ ПИЛЕЋИ ПАПРИКАШ

Фото: Јутјуб принтскрин/кухиња за 10

 

ПОТРЕБНО ЈЕ: 3 комада батака са карабатаком, 1 кг кромпира, 2 главице лука, кашика уља, по укусу слатке млевене паприке, љуте туцане паприке, бибера, соли.

ПРИПРЕМА: Лук исецкајте па га продинстајте на уљу. Батаке и карабатаке одвојте, па убаците да се и они продинстају са луком. Није потребно пуно да се динстају, додајте љуту и слатку паприку, налијте водом и оставите да се кува. У међувремену кромпир ољуштите и исецкајте на комаде жељене величине. Додајте и кромпир, посолите, побиберите и додајте остале зачине по жељи и зачекајте да све проври. Затим смањите температуру и пустите да се све крчка око сат времена. Знаћете да је готово када кромпир постане потпуно мекан.

БРЗЕ ШПАГЕТЕ БОЛОЊЕЗЕ

ПОТРЕБНО ЈЕ: 350 г мешаног млевеног меса, 400 г шпагета или макарона, 500 мл куваног парадајза,1 чен белог лука, 2 средња лука, уље, оригано, со, бибер

ПРИПРЕМА: На уљу продинстајте исецкан лук, па додајте млевено месо и пржите док месо не потамни са свих страна. Затим додајте зачине, па пропржите још неколико минута. Сипајте парадајз, и оставите да проври, па онда смањитетемпературу. Кувајте док неиспари довољно течности да сос добије жељену густину. Посолите пред крај кувања. Шпагете скувајте пред крај, па служите топло.

СЛАДАК КУПУС

Фото: Јутјуб принтскрин/домацеиукусно

 

ПОТРЕБНО ЈЕ: 1 кг купуса, 500 г белог меса, 500 мл куваног парадајза, 200 г лука, 200 г шаргарепе, 200 г целера, уље, слатка млевена паприка, бибер, зачини по жељи

ПРИПРЕМА: Прво све потребне састојке исецкајте на коцкице. Затим на мало уља продинстајле лук,па додајте коцикице белог меса и наставите да динстате око 5 минута. Додајте шаргарепу и целер, посолите, зачините богато алевом паприком и осталим зачинима, промешајте и динстајте још 5 минута. Затим доајте купу, и налијте довољно воде. Кувајте док све не омекша добро, па додајте и кувани парађз. Наставите да кувате јо 20 минута.

СОЧНА СКУША СА ЛИМУНОМ

ПОТРЕБНО ЈЕ: 4 скуше (око 1 кг), 1 кг кромпира, 2 кашике уља, 4 чена белог лука, 1 већи лимун, першун, рузмарин, со, бибер

ПРИПРЕМА: Скушу добро очистите, оперите, осушите па им посолите и побиберите. Сваку рибу напините белин луком, першуном и рузмарином, и у сваку ставите по неколико парчића лимуна. Рибу ставите у алуминијумску фолију, прелијте са по мало уља, затворите фолију и ставите да се пече на 200 степени око 20 минта. Послужите уз пржени кромпир.

ЛАГАНА БОРАНИЈА

ПОТРЕБНО ЈЕ: 1 кг бораније, 2 средња црна лука, 2 чена белог лука, 2 парадајза, 1 паприка, 1 шаргарепа, 2 кашике брашна, уље, мало шећера, алева паприка, бибер, вегета

ПРИПРЕМА: Исецкајте лук, парадајз, паприку и шаргарепу па све то продинстајте на мало уља. Затим додате воде, и наставите да кувате док поврће не омекша. Након десетак минута убаците и очишћену боранију, додајте још воде, покријте и кувајте док се све не скува. На крају у мало воде размитити брашно, додати зачине и со, па то сипати у боранију. Овоје лаган ручак који може да буде јако укусан ако се мало поиграте са зачинима.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".