Судски поступци се и даље воде, а пре недељу дана је српски држављанин Стојан А. један такав спор добио.

До несреће је дошло када је путнички воз на линији Атина-Дортмунд због грешке машиновође улетео превеликом брзином на загребачку железничку станицу.

Међу повређенима био је и држављанин Србије Стојан А. који је у несрећи изгубио десну руку до рамена, а након 50 година је због тога добио спор и одштету у износу 97.000 евра и надокнаду судских трошкова 47.000 евра, пише Јутарњи лист.

Стојану је након несреће утврђена инвалидност од 95% и због тога је Железничко транспортно предузеће Загреб плаћало ренту за туђу помоћ и негу. Међутим, то је престало када је предузеће отишло у стечај.

Последњу исплату добио је у јуну 1991. године, а 2008. године је поднео тужбу против Хрватске железничке инфраструктуре на основу чега је загребачки Општински суд одлучио да му се исплате заостале уплате.

Покушавали су да оспоре низ ствари у тужби, па да наведу да је застарела, да је назаконита јер се не признаје одлука српског суда и слично... Суд је све ове приговоре одбио.

Хрватска железничка инфраструкута покушала је да обори тужбу наводећи да Република Хрватска не признаје ниједан правни акт било ког тела који наступа у име бишве федерације СФРЈ.

Такође, у једном делу пресуде стоји да су покушали и да окриве Стојана А. за несрећу, али постојали су документи који јасно окривљују Николу К. и Стјепана В.

- На основу догађаја, суд оцењује да нема доказа како би био одговоран и суодговоран за настанак штетног догађаја, већ су за исти окривљени Никола К. и Сјепан В. који су несрећу направили током свог рада као машиновођа и помоћник машиновође - закључио је суд.

БОНУС ВИДЕО: