Ипак, иронично је да су они уједно и најнепродуктивнија нација у Јужној Америци.

Поређења ради, у Сједињеним Државама просечно време буђења је 7:20, у Кини је 7:42, а у Шпанији 8:05 сати.

За многе Колумбијце рано устајање је синоним за дисциплину, посвећеност, труд и напоран рад.

Али извештај ОЕЦД-а је у супротности са том традицијом јер је Колумбија такође најнепродуктивнија земља на свету упркос раним почецима дана. Поред тога, ова јужноамеричка држава има једну од најдужих радних недеља на свету са 48 сати у току седмице, исто као и Мексико.

Председник Колумбије Густаво Петро настоји да смањи радну недељу на 42 сата кроз предлог закона о реформи рада који је представљен ове недеље, али ритуал у Колумбији устајање у рану зору је друга ствар.

У Колумбији су познате приче о поносним ранораниоцима. Чак и политичари говоре о позивима које су колегама упућивале у 4:30 или у својим званичним биографијама наводе да су „дисциплоновани и да рано устају“.

 

 

Култура раноранилаца је традиционално ствар у руралним областима и центру земље, али на крају се проширила на остатак Колумбије. У Медељину, на пример, настава на факултету почиње у шест сати ујутро.

Почетком 20. века Колумбија је почела да се индустријализује.

Године 1900. око 75 одсто Колумбијаца живело је у руралним областима, а до 1980. ситуација се обрнула и 75 одсто становништва је живело у градовима.

Школе, фабрике и компаније су цветале, али распоред је остао исти као и када је већина радне снаге радила на плантажама кафе.

Историчар Пабло Родригез објашњава да је прелазак са села у град био изузетно брз:

- Обичаји и менталитет се не мењају тако брзо; људи су само понели своје радно време са собом. А на селу људи раде од свитања до сумрака.

Радови у њиви традиционално су почињали чим је сунце изашло. На плантажама кафе, које су деценијама биле главни економски покретач земље, радови су почели чим се могла разликовати боја зрна, између зелене и зреле црвене.

Фото: Профимедиа

 

Колумбија је екваторијална земља - нема годишњих доба и нема промене на сату. Током целе године сунце излази око шест сати ујутро, а залази око 18 сати.

- Колумбијци пате од узнапредовале фазе сна; они иду у кревет са кокошкама и буде се са петлом - каже др Стив Амадо, председник Колумбијског удружења за медицину спавања (АЦМЕС).

За одрасле, објашњава он, ово можда неће имати значајне последице ако консолидују распоред да би се довољно наспавали, али може да изазове проблеме деци.

Иницијативе да се школарцима обезбеди дужи сан умножиле су се последњих година у неколико земаља. Оне су утемељене на научној основи те бројне студије тврде да би одлагање времена почетка школе побољшало учинак ученика.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

Пре пет година САД су помериле време почетка средње школе на 8:30 ујутру. Власти Боготе, главног града Колумбије, 2009. одлучиле су да најмлађи школарци долазе у државне школе у 7:30 уместо у 6:30 ујутру. У колумбијским приватним школама, нема много предаха од будилника. Већина ових центара налази се на периферији главних градова, тако да није неуобичајено да видите децу у аутобусу пре него што сунце изађе и стижу на наставу око седам ујутру, када обично почиње школски дан.

Деца рано полазе у школу јер њихови родитељи рано почну да раде, па би било неопходно променити цео систем како би се могло и једно и друго.

У градовима као што је Богота, проблем је погоршан саобраћајем. Престоница Колумбије налази се на петом месту на листи градова са највећим временима кашњења саобраћаја у свету, према ИНРИКС 2022 Global Traffic Scorecard. Осим тога, понуда јавног превоза не задовољава потражњу. 

Религија је још један фактор у овој врло посвећенох католичкој земљи.

- Постоји низ симболичких традиција на верском нивоу које су прожеле популарну културу, посебно међу сеоским радницима, који немају проблема да се пробуде у четири сата ујутру - каже социолог Карлос Чари.

То су вредности жртве, у којима се лењост сматра кардиналним грехом. Међутим, наука побија ове идеје. У интервјуу за Ел Паис, физиолог Марија Анхелес Бонмати рекла је да ће за „већину људи мало спавати значити да су много мање продуктивни у свакодневном животу и да ће им се физички и когнитивни капацитети смањити“.

Извештај ОЕЦД-а дошао је до сличног закључка.

Све више гласова се диже против старе пословице „ко рано рано, две среће граби“ или у буквалном преводу са шпанског – „рана птица ухвати црва“, која се тако често понавља у Колумбији.

(Ел Паис)

БОНУС ВИДЕО: