- У питању је уобичајени талас. Према подацима Батута, у овом тренутку нема разлога за бригу када је реч о епидемијској ситуацији, да би се одложио почетак школе. У највећом ризику су особе са слабим имунолошким системом - рекла је директорка "Батута".

На територији Војводине, зимски распуст се завршава 15. јануара, а за ђаке у осталом делу Србије 22. јануара. Јовановићева указује да је од 1. до 7. јануара регистровано око 8.506 особа које су имале симптоме грипа, али је ипак дошло до пада регистрованих.

Више прехлада током празника
- Утицај на бројеве сигурно је имао празнични период, јер се грађани нису јављали здравственим установа. Није дошло до скока броја оболелих од грипа, иако је била прослава и окупљања. Дошло је до смањења размена вируса и због школског распуста - навела је Јовановићева.

Каже да је током претходне недеље регистровано 19.500 случајева различитих респираторних инфекција.

- На територији наше земље, није регистрован претерани број случајева када су у питању респираторна обољења. У овом тренутку, уз примену неспецифичних мера, можемо пратити епидемијску ситуацију - каже она, подсећајући да за имунизацију још није касно.

Деца на удару
Према њеним речима, највећи број обољења сличних грипу региструје се у дечјем узрасту, али је изложено и радно активно становништво.

- Када је реч о корона вирусу дошло је до пада броја оболелих, док је регистрован 21 случај великог кашља. Од почетка прошле године имамо регистрован 1.051 случај оболелих на пертусис. На три до пет година се ово дешава - истиче Јовановићева за РТС.

Директорка Батута подсећа да треба да се избегавају контакти са инфицираним особама, уз хигијену руку и радних површина, као и просторија у којима боравимо.

Министарство просвете није донело одлуку о продужењу распуста
Министарство просвете за сада није примило званичну иницијативу за продужење распуста, према незваничним информацијама, преноси Курир.

Иако број оболеле деце од грипа расте, још увек није донета одлука о продужењу распуста. Друго полугодиште за ђаке у Војводини почиње у понедељак, 15. јануара, док ђаци у остатку Србије почињу друго полугодиште 22. јануара.

Из Министарства здравља се очекује саопштење у току дана или сутра, а Институту за јавно здравље Србије до сада је пријављено 9.143 случајева обољења сличних грипу, углавном код деце вртићког и основношколског узраста.

Како је "Блиц" јуче писао: како ствари данас стоје, друго полугодиште ће како је и планирано, почети 22. јануара - рекао је извор "Блица" из Министарства просвете.

Мини распуст у фебруару
Не треба заборавити да постоји још један начин да се изнађе решење за актуелну епидемиолошку ситуацију.

Пошто је ранијих година зимски распуст трајао до половине фебруара, када врхунац таласа грипа још траје, не треба заборавити могућност да ове године уместо продужетка зимског распуста имамо још један мини распуст у фебруару.

То би нам омогућили нерадни дани у том месецу, четвртак и петак, 15 и 16. фебруар, када се обележава Дан државности. За њима следи викенд, па би са три радна дана ђаци могли да споје викенде и у фебруару одмарају чак девет дана.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".