Олуја ће бити праћена оштром хладном арктичком хладноћом током викенда, са температуром око -45 C у неким областима, јавља ББЦ.

Скоро 25 цм снега пало је у Ајови, где у понедељак почињу унутарстраначки избори за републиканског кандидате за овогодишње председничке изборе, због чега су неки догађаји отказани.

Метеоролози упозоравају да је стигло "зимско време опасно по живот".

Америчка Национална метеоролошка служба (НВС) издала је упозорења у скоро свим савезним државама, јер се у суботу предвиђа снег од Орегона на западу до Мејна на истоку.

Више од 70 милиона људи живи у подручјима на која се односи временско упозорење.

Због екстремног времена, од петка је отказано више од 2.000 летова, од којих је већина требало да лети из Чикага, према сервису за праћење летова "Флајт авер".

Скоро 200.000 људи је без струје од петка увече, а највише су погођени Мичиген и Висконсин.

Фото: Танјуг/АП

 

Брајан Хурли, метеоролог из НВС-а, рекао је за Би-Би-Си да су средњезападне државе, укључујући источну Ајову, северни Илиноис и јужни Висконсин, већ имале између шест до 10 инча снега од петка увече.

Трамп отказао догађаје

Кампања бившег председника Доналда Трампа у петак је отказала три од четири његова сусрета са гласачима, које је требало да одржи током викенда, пре унутарстаначких избора у Ајови. Други кандидати, укључујући Ники Хејли и Рона Десантиса, такође су морали да откажу скупове због екстремних временских услова у држави.

Више снега се предвиђа за ову област у суботу, где би у делу Мичигена у близини Великих језера могло пасти и до два метра снега.

Очекује се да ће се тај олујни систем на крају померити на североисток у Канаду, утичући на делове Онтарија и Квебека.

Фото: Танјуг/АП

 

И на југу САД снег

Јужне државе САД ће такође захватити снег, суснежица и ледена киша током викенда, највише у источној Оклахоми, северном Мисисипију и западном Тенесију.

У деловима Тексаса дуваће хладан ветар, због чега је НВС упозорио грађане да се чувају хипотермије и промрзлина. Предвиђено је да би хладноћа тамо могла да падне на -32 C.

Просечна ниска температура у Тексасу била је прогнозирана на -9 C, што је изазвало забринутост међу снабдевачима енергије, који су 2021. године доживели колапс електроенергетске мреже.

Фото: Танјуг/АП

 

Гувернер Тексаса Грег Абот поручио је грађанима у петак да буду "веома, веома опрезни" и да очекују "ултра-ниске температуре".

Хладан арктички фронт се већ осећа у западној Канади, где су температуре у Британској Колумбији у четвртак пале око -50 C.

Предвиђа се да ће у Едмонтону у Алберти бити најхладнији дан у протеклих 50 година, где би жива могла да се спусти на -40 C током ноћи на суботу.

Фото: Танјуг/АП

 

Велика хладноћа је већ изазвала низ поремећаја, укључујући отказивање летова из Калгарија и гашење система климатизације у болници у Едмонтону, што је довело до тога да се пацијенти у хитној помоћи привремено преселе.

БОНУС ВИДЕО: