Преподобна Меланија Римљанка рођена је у Риму у богатој и уваженој породици. У складу са тадашњим нормама понашања, родитељи су је рано и на силу удали за извесног Апинија. Родивши друго дете она се тешко разболела. Рекла је мужи да ће оздравити само ако се он закуне да ће убудуће с њом живети као брат са сестром. Према предању, муж је то и учинио и Меланија је оздравила.

Ипак, породицу је ускоро погодила друга несрећа – оба детета су им умрла. Меланија и Апиније су након тога распродали своју имовину и новац разделили сиромашнима и цркви. Путовали су по многим земљама свуда чинећи добра дела и проповедајући хришћанску веру.

За све ово време, Меланија је држала строги пост и често се молила. Имала је обичај, да сваке године три пут прочита цело Свето Писмо, Стари и Нови Завет. До краја живота са мужем је живела као са братом и пријатељем. Ова светитељка је умрла 439. у 57 години живота. До тада је већ била поштована као мудра и богоугодна жена, а иза себе је оставила два манастира – мушки и женски. У Зрењанину постоји манастир Свете Меланије који је њој посвећен.

Иако је имала тежак живот пун недаћа и туге, Преподобна Меланија је остала истрајна у својој вери и љубави према Богу. Зато се данас узима за заштитницу свих оних које живот ставља пред тешке одлуке кушајући им вољу.

Како би из овога изашли јачи и непомућене вере, свако ко се нађе у невољи би на данашњи дан ову светитељку требало да замоли за помоћ и милост, овим речима:

"У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, следила Господа Христа. Делима си учила презирати тело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Меланијо, радује се дух твој.”

Света Меланија Римљанка важи за заштитницу жена и девојака. Молитве њој и Богородици, народ верује, донеће здравље и љубав свакој дами.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: