- Најопасније је неадекватно руковање. Људи укључују све и свашта у продужне каблове. Потом, незнање и старост инсталације - каже за "Блиц" Марко Шаиновић, електричар.

Опасност у зидовима предратних зграда

Електричар Шаиновић објашњава зашто највише проблема са варничењем и пожарима има у старим, предратним зградама, где инсталације нису мењане деценијама.

  • У време кад су старе зграде подизане није било много електричних уређаја.
  • Како се технологија развијала, ми данас имамо шпорете, замрзиваче, фрижидере...
  • Инсталације тих старих зграда нису предвиђене за све уређаје које данас имамо и дође до преоптерећења.
  • Оптимално је инсталације проверавати на неких 20-30 година.

Најбезбеднији уређаји за грејање

Који су најбезбеднији уређаји за грејање и догревање зими? Електричар Шаиновић упозорава да је лоша пракса користити кварцне пећи за сушење ствари, што може да изазове пожар.

- Можда би најбезбеднији уређај за грејање зими био уљани радијатор, затим ТА пећи и клима уређаји. То су грејна тела затвореног типа и не постоји контакт са усијаним делом - каже Шаиновић.

Кратки спој, варничење, пожар!

Али чак и користимо безбедна грејна тела може да дође до кратког споја, варничења, искакања осигурача, па и пожара. Електричар Шаиновић објашњава како се то догађа:

  • Осигурач је најтањи проводник у струјном кругу и важно је да он буде доброг квалитета и адекватне снаге.
  • Кад стари осигурач искочи људи често не купе нови, него сами замене "лицне", додају и више њих. Тада је тај осигурач предимензиониран.
  • Када следећи пут дође до струјног преоптерећења осигурач неће искочити, већ ће доћи до кратког споја у утичници или грејном телу и лако се све може запалити.

Укључивање више грејалица одједном

До кратког споја и пожара најчешће доводе неисправност уређаја и преоптерећење мреже када се преко ноћи укључи више уређаја

- Никако не би требало на један продужни кабл укључивати више грејних тела! Поготово ако продужне каблове купе на бувљаку или у радњама које нису електричарске. Они су обично лошег квалитета и лако могу да се запале и истопе - каже електричар Шаиновић.

ВАЖНО: Ако се нешто у стану запалило одмах треба искључити струју, ништа не дирати рукама и удаљити се на безбедно.

Ако се грејете на гас поведите рачуна о овоме

Грејање на гас је ефикасно и јефтино, али носи ризик цурења гаса, што може изазвати пожар, експлозију или тровање.

Први симптоми удисања гаса су вртоглавица, мучнина и губитак свести, што све може довести до смрти.

Гас је запаљив, па чак и мала варница или пламен могу проузроковати пожар или експлозију.

ВАЖНО: Ако сте посумњали да цури гас не користите електричне уређаје, шибице, упаљаче или било шта што изазва варницу или отворени пламен, и одмах напустите просторију и зграду.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: