Газа поново у мраку

Нови прекид комуникација у Гази услед израелских напада, саопштио је главни оператер "Палтел".

Израел се нагодио са Катаром о испоруци лекова таоцима у Гази

Израел је склопио споразум са Катаром који ће омогућити испоруку лекова таоцима које Хамас држи у Гази, наводи се у саопштењу кабинета израелског премијера Бењамина Нетањахуа.

У саопштењу се наводи да ће лекови бити дати таоцима "у наредних неколико дана".

За 24 сата убијен 151 Палестинац

Министарство здравља у Гази, које води Хамас, саопштило је да је убијен 151 Палестинац, а њих 248 повређено у протекла 24 сата у Појасу Газе.

Укупан број страдалих Палестинаца од почетка сукоба, 7. октобра у израелским нападима порастао на 23.708, док је њих 60.005 рањено, наводи Министарство.

Немачка оштро одбацује оптужбе да Израел чини геноцид

Немачка влада оштро одбацује оптужбе пред Хашким судом да Израел чини "геноцид" у Гази и упозорава на "политичку инструментализацију" оптужбе.

Портпарол владе Немачке Штефен Хебестрајт наводи у саопштењу да се Израел "бранио" након "нехуманих" напада Хамаса 7. октобра.

- У светлу историје Немачке и злочина против човечности, немачка влада је посебно посвећена Конвенцији [УН] о геноциду", потписаној 1948. године након Холокауста - каже Хебестрајт.

Према његовим речима, Конвенција о геноциду је кључни инструмент према међународном праву за спречавање новог холокауста.

- Чврсто стојимо против политичке инструментализације Конвенције - навео је Хебестрајт.

Истиче да немачка влада "одлучно и изричито одбацује оптужбе за геноцид" против Израела пред Међународним судом правде у Хагу.

Немачка влада, у међувремену, саопштила да ће пред судом у Хагу изнети своје мишљење о "неоснованим" оптужбама на рачун Израела, као трећа страна у судском поступку.

УН: Израел нам "систематски ускраћује" приступ северу

Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова саопштила је да јој израелске власти "систематски ускраћују приступ" северној Гази због испоруке помоћи, што је значајно ометало хуманитарну операцију

- Операције на северу постају све компликованије. Израел нас систематски одбија да приступимо северу, нарочито кад су у питању болнице - навела је канцеларија УН. 

Канцеларија високог комесара Уједињених нација за људска права претходно је саопштила да је Израел више пута прекршио међународно хуманитарно право од када је покренуо офанзиву у Појасу Газе.

БОНУС ВИДЕО: