Ускоро се навршава 24 године од убиства Жељка Ражнатовића Аркана.

- Он је од младости радио за Савезну службу државне безбедности. Након распада СФРЈ могуће да су га преузели или војна, или српска тајна служба. Он није био слободан стрелац као што се претпоставља, изјавио је својевремено у интервју за Курир хрватски адвокат Анто Нобило

Нобило је као тужилац у Хрватској, пред сам почетак рата у бившој Југославији, ухапсио Ражнатовића, касније шефа паравојне Српске добровољачке гарде.

Чист случај

Нобило је описао како је текло хапшење и открио да је тамошња служба измислила да су Аркана дуго пратили пре тога - да би се хвалили.

- Ухапсили смо га у раној фази припреме за рат. Морам рећи да су га ухапсили полицајци из Двора на Уни, иначе српске народности. Били су то класични југословенски милицајци. Луксузни џип из Београда два пута се лагано возио око станице милиције. Путници у џипу осматрали су станицу и милицајци су одмах реаговали, позвали своју патролу да их заустави. Нашли су им аутоматско оружје, бомбе и затворили их. Дакле, чист случај. Нико није знао да ће Аркан туда проћи. Наравно да су се наши у Загребу накнадно хвалили да су их дуго пратили и тек онда ухапсили, али ништа од тога - прича Нобило и додаје:

Фото: Н. Параушић

 

 

- У почетку нисмо имали ништа. Али како смо Аркану запленили мини-аутомат „хеклер и кох“, преко фабричког броја смо утврдили да је тај аутомат продат Савезном секретаријату унутрашњих послова и било нам је јасно за кога он ради. Са суђења Аркану и још двојици остало ми је у сећању да је Аркан био доста елоквентан. Одржао је релативно јак завршни говор. Видело се да је самопоуздан. Вероватно је имао информацију да ће га савезне службе за које је радио извући. У својој одбрани он је тврдио да је само возач „војводе Бандића“. Тај војвода Бандић је био човек скромних интелектуалних могућности. Већ мало старији. Рекао бих, и предмет зафрканције. Измислио је да је војвода и себе у то уверио. Аркан се држао усправно као вођа, а у одбрани мора бити возач приглупог човека. Ја сам се забављао тако што сам свако питање Аркану започињао са „ви као возач војводе Бандића...“ Аркан је у себи беснео, али је то морао гутати.

Нобило каже и да је Аркан дао знатан допринос стандарду затвореника у Хрватској.

- Наравно да су га одмах посетили агенти тајних служби Хрватске. Преговарали су, а он је тражио ТВ пријемник у ћелији и одобрили су му. Након што је изашао, телевизор је оставио затвореницима у ћелији, након чега су и другима то исто морали да дозволе - каже он.

Ражнатовић је, како је рекао Нобило, од младости радио за тајну службу.

Фото: АТА имагес

 

 

- Аркан је од младости радио за Савезну службу државне безбедности, а након распада СФРЈ могуће да су га преузели или војна, или српска служба. То не знам тачно. Он није био слободан стрелац, као што се претпоставља. Водио је паравојне јединице које су починиле разне злочине према цивилима и ратним заробљеницима. Ја сам се трудио да га задржим у затвору, али су иза мојих леђа интервенисали из канцеларије председника Хрватске Туђмана директно код судије да га пусте из притвора. Да смо успели да га задржимо у притвору, могуће да бисмо му тиме направили услугу - наводи Нобило.

Случај Ђурековић

Арканово име се помињало, подсетимо, и у случају убиства хрватског емигранта Стјепана Ђурековића, који је сумњичен да је био агент немачке службе и да је радио на рушењу СФРЈ, па је југословенска служба хтела да га киднапује, доведе у Југославију и суди му за шпијунажу, али се план пореметио, те је ликвидиран у Немачкој 1983. године, што је наводно наручила тадашња Служба државне безбедности... Нобило је у овом случају заступао некадашњег шефа хрватске тајне службе Јосипа Перковића, који је и осуђен за саучесништво у убиству Ђурековића.

- Проучио сам Арканов живот код одбране Јосипа Перковића, последњег шефа СДБ Хрватске и првог шефа тајних служби - цивилне и касније војне - у Републици Хрватској.

Суђење је у режији БНД одржано у Минхену. Утврдили смо да је Савезна служба ангажовала Аркана, Гишку и друге тврде момке са београдског асфалта да одраде акцију „Ђурековић“. О томе сам написао целу књигу. Интересантно је да се Аркан спомиње у једном допису Јосипа Перковића Савезној СДБ, јер је примио информације да Аркан и екипа припремају атентат на Туђмана код враћања Споменика бану Јелачићу на главни загребачки трг 1990. године - испричао је Нобило.

Курир.рс/Б. К.

БОНУС ВИДЕО: