Како преносе тамошњи медији, неколико запослених у фабрици која производи растворе за прераду воћа и пића открила је присуство корозивног гаса данас у току јутра. Гас је цурео из контејнера који се налази у подруму, наводи "Агерпрес", док су радници пребачени са иритацијом респираторног тракта, након удисања корозивних испарења.

- Захваљујући брзој акцији једног од запослених, инцидент није угрозио никога - каже портпарол ватрогасне јединице, док је један од ватрогасаца, опремљен пуном заштитном опремом, виљушкаром преместио контејнер ван зграде, где је гас могао безбедно да испари.

Шта је разлог?

Према његовим речима, разлог овог акцидента је случајно мешање две хемикалије — од којих је једна азотна киселина, док се друга још увек испитује.

Полицијски штаб у Констанцу саопштио је јутрос да су те две хемикалије помешане у четвртак да би се добило средство за чишћење котлова. Из још увек непознатих разлога, тада је дошло до пораста температуре.. Ово је покренуло гас да побегне који се потом проширио по згради.

Нема опасности за животну средину

- Није било опасности за становништво или животну средину. Распоређено је 40 снага, док су околне улице биле затворене за саобраћај. На лицу места, поред полиције, биле су и екипе за руковање са опасним материјама, спасиоци Црвеног крста и канцеларија трговинске инспекције - додао је портпарол.

Према првим информацијама из истраге, у контејнеру од 1.000 литара помешане су две супстанце, азотна киселина и детерџент Хоролитх, за производњу средства за чишћење котлова.

Из непознатих разлога температура је порасла и дошло је до хемијске реакције која је резултирала еманацијом веома токсичног гаса.

(Б1тв, СWР)

БОНУС ВИДЕО: